fbpx
Сьогодні
Фото 10:28 15 Лис 2023

Україна отримала для діагностики раку обладнання зі штучним інтелектом: у чому рішення

Фото: Скріншот з відео

Україна восени цього року отримала унікальне обладнання для сканування та обробки гістологічних препаратів з інтегрованим штучним інтелектом (ШІ) KFBIO AI, заснованим на базі нейронної мережі (DCNN).

Про це пише Рубрика, посилаючись Root Nation.

У чому проблема?

Як свідчать останні дані Національного канцер-реєстру України, щорічно близько 140 тис. українців дізнаються про діагноз рак та 63 тис. (45%) хворих помирають.

Здатність на ранній стадії діагностувати онкологічні захворювання – це одне з найважливіших і пріоритетних завдань сучасної медицини. Завчасне виявлення ракових клітин в людському організмі в рази підвищує шанси хворого на повне одужання.

Небезпека онкологічних хвороб криється в тому, що захворювання на ранніх стадіях в організмі людини протікає безсимптомно. Єдиними ознаками наявності хвороби можуть бути:

  • швидка стомлюваність (цей симптом може бути викликаний анемією, що виникає в організмі людини внаслідок раку);
  • втрата ваги;
  • зниження апетиту;
  • больові відчуття;
  • зміна кольору шкіри (при раку печінки і підшлункової залози, шкіра набуває помітну жовтизну).

Тому основою успішного лікування онкологічних захворювань є виявлення злоякісних утворень на початкових стадіях, постановка правильного діагнозу та моніторинг перебігу захворювання.

Яке рішення?

Але відтепер штучний інтелект допомагатиме у діагностиці раку в Україні, технологія стає доступною в рамках Національної програми з впровадження цифрової технології діагностики раку, що дозволить значно прискорити виявлення злоякісних утворень, а діагнози встановлюватимуться точніше.

Ціллю програми є впровадження плану національної цифрової патології – сучасного рівня діагностики онкологічних захворювань в Україні. Таким чином планується зменшення смертності внаслідок онкозахворювань в Україні.

І от восени цього року Україна отримала унікальне обладнання для сканування та обробки гістологічних препаратів з інтегрованим штучним інтелектом (ШІ) KFBIO AI, заснованим на базі нейронної мережі (DCNN), яка здатна аналізувати гістологічні знімки й автоматично ідентифікувати уражені та підозрілі клітини.

Як це працює?

Воно здатне аналізувати гістологічні знімки й автоматично ідентифікувати уражені та підозрілі клітини.

Сканер має значно більші оптичні можливості порівняно зі звичайними мікроскопами, а інтегрований штучний інтелект здатен проаналізувати близько 1500 клінічних кейсів за добу. Це підвищує ефективність діагностування більш ніж у 50 разів.

обладнання з ШІ

Фото: Скріншот з відео

Штучний інтелект може проаналізувати знімок та допомогти лікарю максимально точно встановити діагноз.

Окрім того, наявна бібліотека з понад 43 000 зразків дозволяє штучному інтелекту проаналізувати знімок та допомогти лікарю максимально точно встановити діагноз.

обладнання з ШІ

Фото: Скріншот з відео

Завдяки сканеру лікарю потрібно переглянути лише ті слайди, які ШІ вважає підозрілими чи патологічними. Тобто сканер зменшує навантаженість на лікаря та можливість лікарської помилки.

Вартість кожного сканера зі цифровим сховищем та інфраструктурою складає близько 7,5 млн грн, зазначають експерти. 

обладнання з ШІ

Фото: Скріншот з відео

Перші два цифрові сканери, придбані коштом благодійних внесків, вже прибули до України та проходять етап налагодження та інсталяції.

Апарати будуть встановлені в провідних лікувально-діагностичних закладах України, де зараз проводиться найбільша кількість усіх онкодосліджень та працюють провідні патологи країни, включаючи кафедру патологічної анатомії НМУ України.

Надалі обладнання буде встановлено в медзакладах всіх областях України, що увійдуть у реєстр програми, а також у ветеринарних клініках.

Технологію можна застосовувати у ветеринарії для постановки високоточного діагнозу тваринам.

Довідка

Програма була ініційована та реалізується командою медиків, розробників та інженерів на чолі з Тиграном Амаляном.

Тигран Амалян – український медичний експерт та інноватор. На його рахунку впровадження в Україні десятків новітніх технологій у сфері медицини. З його слів, технологія цифрової патології буде відпрацьована та інтегрована в медицину України як рутинний процес.

Міжнародний фонд медичних інновацій в рамках програми боротьби з онкологією в Україні ініціював збір на купівлю таких сканерів та впровадження в Україні технології цифрової патології.

В пошуках інвестицій та донатів за останні пів року було організовано два благодійних вечори, на яких було зібрано перші 2 млн грн.

Зазначимо, що Україна — країна, де рак виліковний. Таку візію мають засновниці фонду Inspiration family. І навіть під час повномасштабної агресії росії проти України тут знаходять рішення, як допомогти цьому здійснитися. "Рубрика" розповідає, як. Читайте у нашому матеріалі: "Допомогти онкопацієнтам під час війни: рішення від української ініціативи".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: