fbpx
Сьогодні
17:34 13 Лис 2023

Україна є головним пріоритетом ЄС і не буде жодної втоми від наших зобов'язань, – Боррель

English version here

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель за підсумками сьогоднішньої зустрічі міністрів закордонних справ країн Євросоюзу заявив, що Україна є головним пріоритетом і ЄС не втомиться від своїх зобов'язань щодо підтримки.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на голову дипломатії ЄС Жозепа Борреля у Twitter.

За словами Борреля, сьогодні на зустрічі 27 міністрів закордонних справ ЄС ухвалено спільне послання на підтримку України. На засіданні також заслухали міністра закордонних справ Дмитра Кулебу.

«Сьогодні 27 міністрів закордонних справ ЄС передали спільне послання підтримки Україні, коли ми вітали голову МЗС Дмитра Кулебу. Україна є ключовим пріоритетом ЄС – не буде жодної втоми від наших зобов'язань. Я працюю, дотримуючись завдань Європейської ради, над нашими майбутніми зобов'язаннями щодо безпеки», – написав Жозеп Боррель.

Сьогодні голова МЗС Кулеба взяв участь у Раді ЄС на рівні міністрів закордонних справ. Він закликав збільшити військову допомогу для України, ухвалити в грудні рішення щодо початку переговорів про вступ України до ЄС, а також прискорити роботу над 12 пакетом санкцій проти рф.

Нагадаємо, зараз Євросоюз розглядає кілька ініціатив щодо допомоги Україні.

Зокрема, у блоці пропонують надати 20 млрд євро на військову допомогу Україні в рамках Європейського фонду миру. Для цього хочуть створити спеціальний фонд. Але, за інформацією ЗМІ, така ініціатива вже зіткнулася з критикою.

Як розповів сьогодні, 13 листопада, міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс, зараз у ЄС розглядають запасний варіант для такої допомоги.

Також у ЄС хочуть виділити 50 млрд євро на фінансову допомогу Україні до 2027 року. Для цього необхідно, щоб усі країни-члени проголосували за перегляд бюджету блоку, до якого входить така пропозиція. Але Угорщина може накласти вето.

Що відомо про вступ України до Євросоюзу

Нагадаємо, що 8 листопада Європейська комісія офіційно рекомендувала державам ЄС почати переговори щодо вступу до Євросоюзу України.

Тоді ж ЄК представила звіт щодо прогресу України у 2023 році з подальшими рекомендаціями. Серед них — необхідність виконати всі рекомендації Венеційської комісії стосовно нацменшин, а саме внести деякі зміни до законодавства про державну мову, ЗМІ та освіту.

Своєю чергою уряд Угорщини також погрожує заблокувати початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу, заявляючи про порушення прав угорців в Україні.

Крім того, глава угорського МЗС Петер Сійярто сказав, що вступ до Євросоюзу України, поки там триває війна, принесе війну у "спільноту, чого, очевидно, не хоче ніхто".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: