fbpx
Сьогодні
15:50 12 Лис 2023

В Україні запустили безкоштовне навчання для військових та людей з інвалідністю: як працює це рішення

English version here

Фото: З відкритих джерел

Уряд запустив експериментальний проєкт, в якому можуть взяти участь учасники бойових дій та українці, які отримали інвалідність через війну та отримати безкоштовне навчання в Україні.

Про це пише Рубрика, посилаючись на урядовий портал.

У чому проблема?

В Україні налічується понад 90 тисяч солдатів, які втратили внаслідок війни кінцівки, а також величезна кількість інвалідів, що, безумовно, стане серйозним викликом для економіки країни. 

"Наш трудовий ресурс однозначно зазнав краху під час війни. Крім того, що працездатне населення пішло на фронт, ті, хто на фронті, отримали різного роду травми та не здатні повернутись до нормального життя, а також дуже багато фахівців високого класу виїхали за межі України й за ці півтора року вже адаптувалися в інших країнах", зазначила народний депутат Юлія Яцик.

Яке рішення?

Учасники бойових дій та українці, які отримали інвалідність через війну, можуть безкоштовно навчатися в Україні. Уряд запустив експериментальний проєкт.

Як це працює?

Відтепер ветерани війни та особи з інвалідністю можуть отримати безкоштовне професійне навчання. Мова йде про підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації у Центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості.

Наразі в Україні є 8 центрів у таких областях:

  • Дніпропетровській;
  • Полтавській;
  • Харківській;
  • Одеській;
  • Львівській;
  • Рівненській;
  • Сумській;
  • Івано-Франківській.

Навчання проводиться за:

  • 95 робітничими професіями,
  • 365 освітніми програмами підвищення кваліфікації.

Навчання триває до шести місяців у вигляді денної чи вечірньої форми або дистанційно.

Заявку на навчання можна подати онлайн. Погодити навчання повинні не пізніше ніж на п'ятий робочий день з дня подання документів.

Учасників бойових дій та супроводжуючих, якщо навчання проходить людина з першою групою інвалідності, забезпечують житлом і компенсують проїзд.

Після закінчення видається документ державного зразка.

Нагадаємо, що в Україні відкрили п'ять автошкіл, адаптованих до потреб людей з інвалідністю.

Окрім того, на освітній платформі Prometheus виклали безкоштовний базовий курс підготовки інженерів безпілотних літальних апаратів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: