fbpx
Сьогодні
17:48 12 Лис 2023

Києво-Печерська лавра переходить на Новоюліанський календар

Києво-Печерська лавра вирішила перейти на Новоюліанський календар, як це зробила Православна церква України.

Про це у Facebook повідомив виконувач обов'язків намісника Лаври архімадрит Авраамій.

За його словами, Лавра почне використовувати Новоюліанський календар із 15 листопада, коли починається Різдвяний піст.

"На численні прохання парафіян Києво-Печерської Лаври, з благословення Священноархімандрита Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Блаженнійшого Митрополит Епіфаній, з 15 листопада (початок Різдвяного посту) Лавра переходить на використання новоюліанського календаря, який є основним для нашої Помісної Церкви", — зазначив архімадрит Авраамій.

Новоюліанський календар — вдосконалена форма юліанського календаря, заснована на циклічному обертанні Землі навколо Сонця; тривалість року становить 365,242222 діб; містить 218 високосних років на 900 років. Календар розроблений сербським астрономом, професором математики й небесної механіки Белградського університету Мілутіном Міланковичем 1923 року.

Новоюліанський календар використовує 10 з 16 автокефальних східних православних церков, зокрема Православна церква України з 1 вересня 2023 року. Після переходу на новий календар віряни будуть відзначати деякі свята за новоюліанським стилем в інші дати.

Відповідно до зміни календаря, усі свята з нерухомими датами посунуться на 13 днів назад. Так, Різдво відзначатимуть 25 грудня, а не 7 січня, Покрову — 1 жовтня, Водохреще — 6 січня. Водночас зміна не стосуватиметься Великодня, оскільки це свято не має сталої дати й вираховується за особливим принципом.

Новоюліанським календарем нині користуються більшість православних церков у світі, включно з Константинопольською, Елладською, Болгарською та Румунською.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: