Україна запросила ПАР взяти участь у Глобальному саміті миру, проведення якого нині опрацьовується

Україна прагне вивести співпрацю з Південно-Африканською Республікою на новий рівень та запросила ПАР взяти участь у Глобальному саміті миру.

Про це заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба під час переговорів із міністром міжнародних відносин та співробітництва Південно-Африканської Республіки Наледі Пандор у Преторії, пише Рубрика із посиланням на пресслужбу МЗС.

"На розвиток ренесансу українсько-африканських відносин Україна прагне вивести співпрацю із Південно-Африканською Республікою на якісно новий рівень. Ми пропонуємо партнерство, засноване на взаємній повазі та вигоді. І я радий, що уряд ПАР поділяє наше прагнення", — заявив Кулеба.

Він поінформував колегу про ситуацію на фронті та руйнівні наслідки російської збройної агресії проти України.

Фото: МЗС

У цьому контексті глава української дипломатії високо оцінив участь ПАР в зусиллях із просування Формули миру Президента Володимира Зеленського.

Міністр запросив південноафриканську сторону взяти участь у Глобальному саміті миру, проведення якого нині опрацьовується.

Кулеба окремо порушив проблематику незаконного вивезення дітей із тимчасово окупованих територій України до Росії.

Співрозмовники приділили особливу увагу експорту українських зернових і продовольчій безпеці в Африці.

Фото: МЗС

Кулеба запросив ПАР долучитися до глобальної гуманітарної ініціативи "Зерно з України".

Окремою темою переговорів стала активізація співпраці у сфері цифровізації державних послуг. Глава МЗС зазначив, що Україна готова поділитися своїм передовим досвідом створення "держави у смартфоні".

Він також запропонував провести найближчим часом у Києві бізнес-форум за участю бізнесів України та ПАР, щоби збільшити обсяги торгівлі та втілити взаємовигідні економічні проєкти.

Крім того, міністри домовилися про проведення регулярних політичних консультацій міністерств закордонних справ і старших дипломатів.

Окремо було обговорено:

  • співпрацю України та ПАР в межах Африканського Союзу,
  • активізацію комунікацій з Африканськими країнами,
  • участь України в африканських механізмах спрощеної та вільної торгівлі.

За підсумками переговорів у присутності міністрів відбулося підписання меморандуму про розвиток співпраці у сфері дипломатичної освіти та досліджень між МЗС України та Департаментом міжнародних відносин та співробітництва ПАР.

Глава української дипломатії запросив Наледі Пандор відвідати Україну з візитом у зручний для неї час.

Довідка

Міністр закордонних справ України розпочав перший з 1998 року офіційний візит до Південно-Африканської Республіки.

Програма візиту, серед іншого, передбачає лекцію глави МЗС України перед студентами та викладачами Університету Преторії, відкриття виставки віртуальної реальності «Living the War» про наслідки агресії Росії проти України у Центрі мистецтв Javett при університеті.

Візит до ПАР є четвертою поїздкою Кулеби до Африки. Перша відбулася в жовтні 2022 року (Сенегал, Кот-д'Івуар, Гана та Кенія), друга — в травні 2023 року (Марокко, Ефіопія, Руанда, Мозамбік та Нігерія), а третя — в липні 2023 року (Екваторіальна Гвінея та Ліберія).

Нагадаємо, 2 листопада міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зустрівся зі своїм турецьким колегою Хаканом Фіданом: вони обговорили експорт українського зерна на світові ринки та ситуацію з безпекою в Чорноморському регіоні.

Свіжі дописи

  • Новини

Євробачення-2024: стали відомі переможці другого півфіналу

У шведському місті Мальме 9 травня відбувся другий півфінал міжнародного пісенного конкурсу Євробачення-2024, де за… Читати більше

Friday May 10th, 2024
  • Новини

В ISW зазначають, що війська рф помітно збільшили темпи атак

Війська російської федерації за останній місяць помітно збільшили темпи наземних атак на сході України. Про… Читати більше

Friday May 10th, 2024
  • Новини

Воїни ЗСУ знищили ще майже тисячу окупантів та 47 артсистем

Минулої доби, 10 травня, Сили оборони ліквідували ще майже 1000 загарбників, таким чином загальні втрати… Читати більше

Friday May 10th, 2024
  • Новини

У Калузькій області рф дрони атакували НПЗ, внаслідок прильотів виникла пожежа

У ніч проти 10 травня в Калузькій області росії безпілотні літальні апарати атакували нафтопереробний завод.… Читати більше

Friday May 10th, 2024
  • Новини

Генштаб: на Донеччині війська рф продовжують тиснути на Сили оборони на двох напрямках

Ворожа армія продовжує тиснути на ЗСУ на двох напрямках у Донецькій області. Загалом на фронті… Читати більше

Friday May 10th, 2024
  • Новини

Ворог цієї ночі атакував 10 “Шахедами”, ППО знищила всі дрони

У ніч на 10 травня російські окупанти вчергове атакували Україну. Силами та засобами протиповітряної оборони… Читати більше

Friday May 10th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.