fbpx
Сьогодні
15:50 04 Лис 2023

Зеленський та Глава Єврокомісії обговорили перемовини щодо членства України в ЄС: підсумки зустрічі

English version here

Фото: ОПУ

4 листопада президент Володимир Зеленський та очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн під час зустрічі в Києві обговорили, зокрема, перемовини про членство України в ЄС, а також санкції проти росії та підтримку України у період повномасштабної війни.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Офіс Президента.

Глава держави зазначив, що коли почнуться перемовини про членство України, то це означатиме кілька принципових речей:

  • по-перше: вже не буде сірих геополітичних зон у Європі.
  • по-друге: ми забезпечимо нову основу для зростання і України, і всіх європейських країн.
  • по-третє: ми гарантуємо нашій державі та українському народу реальну економічну та соціальну безпеку.

"Таку безпеку, яка відповідає нашим цінностям – цінностям європейців", наголосив Володимир Зеленський під час зустрічі з представниками ЗМІ за підсумками переговорів із Президенткою Європейської комісії.

"Обговорили переговори щодо вступу до ЄС. Також говорили з пані президентом щодо конкретної підтримки України у захисті від російської агресії. Дуже важливо, що від Європи та від інших партнерів залишалася надійна підтримка.

Це стосується оборони, фінансової підтримки. Росія має бачити, що світ не відступає, захищаючи свободу та міжнародне право. І я дуже вдячний тобі Урсула, за розуміння цього", – сказав український лідер.

Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн та президент Володимир Зеленський у Києві

Фото: ОПУ

Глава держави акцентував, що Україна не просить для себе особливих умов на шляху в ЄС. Вона виконує всі рекомендації Європейської комісії, які були дані нашій державі. З його слів, навіть під час повномасштабної війни Україна не зупиняється на шляху необхідних державі реформ.

"Рекомендації, необхідні для початку переговорів щодо членства, ми реалізували. Це стосується і верховенства права, і захисту людських прав та свободи національних спільнот, і більшої прозорості в роботі державних інституцій, і посилення нашої держави, антикорупційної інфраструктури", – заявив він.

Зеленський повідомив, що у Верховній Раді України вже зареєстровано законопроєкт щодо Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Він додасть антикорупційній системі можливостей працювати ефективно.

Окрім того, готується законопроєкт про лобізм. Він зробить прозорішими політичні процеси та надійно захистить державу від деструктивного впливу олігархів та інших осіб, що намагаються обійти верховенство права.

Також триває робота щодо цифровізації державних послуг і самого функціонування державних інституцій.

"Україна буде максимально готова і до початку переговорів із Євросоюзом щодо вступу, і згодом до повноправного членства в ЄС", – запевнив Глава держави.

Окрім того, Володимир Зеленський також додав, що важливо використовувати заарештовані в ЄС російські активи для відновлення пошкоджених в Україні об'єктів.

Що відомо про візит президентки Європейської Комісії Урсули фон дер Ляйєн до Києва

4 листопада голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн прибула з офіційним візитом до Києва та зустрілася з президентом України Володимиром Зеленським.

Очільниця Єврокомісії має також виступити в Верховній Раді. Зазначимо, що візит відбувається напередодні того, як Єврокомісія має рекомендувати почати переговори про вступ України в ЄС.

Своєю чергою, віцепрем'єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина підтвердила, що голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн прибуде до Києва до публікації звіту про прогрес на шляху до членства в ЄС.

Як зазначала наприкінці жовтня президентка Єврокомісії, ЄС готує сильний удар по доходах росії. До 12-го пакету санкцій можуть увійти обмеження проти російських алмазів, що має сильно вдарити по РФ – адже вона є найбільшим у світі постачальником дрібних алмазів.

Водночас фон дер Ляйєн зазначила, що "Росія має заплатити за довгострокове відновлення України". З цією метою, за її словами, у ЄС провели дискусію щодо заморожених російських активів на 211 млрд євро на територіях країн-членів союзу.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: