fbpx
Сьогодні
10:43 03 Лис 2023

Держсекретар США втретє від нападу ХАМАС прибув до Ізраїлю

У п'ятницю, 3 листопада, державний секретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен прибув до Ізраїлю для зустрічей з прем'єр-міністром Біньяміном Нетаньягу та іншими ізраїльськими високопосадовцями.

Про це повідомляє CNN, пише Рубрика.

Блінкен приземлився в Тель-Авіві у супроводі нещодавно призначеного посла США в Ізраїлі Джека Лью.

Це його третій візит до Ізраїлю після нападу ХАМАС 7 жовтня.

У коментарі для ЗМІ перед відльотом з Вашингтона в четвер Блінкен заявив, що планує обговорити з ізраїльським урядом:

  • "триваючу кампанію проти терористичної організації ХАМАС",
  • "кроки, які необхідно вжити для захисту цивільного населення".

Він також має намір обговорити, як і під час минулих поїздок, питання заручників, яких утримує ХАМАС, і запобігання ширшому регіональному конфлікту.

Безперервний потік гуманітарної допомоги і виїзд цивільного населення будуть ще однією ключовою темою його розмов в Ізраїлі, заявив Блінкен в четвер.

Третім пріоритетом візиту Блінкена є обговорення "наступного дня" – "як ми можемо створити умови для тривалого, стійкого миру, міцної, стабільної безпеки як для ізраїльтян, так і для палестинців".

Турецькі дипломатичні джерела повідомили, що Блінкен також відвідає Туреччину, але представник Держдепу Метью Міллер не підтвердив цього.

За даними ЗМІ, адміністрація президента Сполучених Штатів тисне на Ізраїль, аби той зменшив кількість авіаударів по південній частині Сектора Гази.

За словами джерел, США стверджують, що ЦАХАЛ має меншу легітимність атакувати цю територію сектора після того, як сказав цивільним особам евакуюватися туди з півночі.

Ізраїльський посадовець заявив, що удари ЦАХАЛ зосереджені в основному на півночі сектора Гази, де розташована більша частина опорних пунктів ХАМАС. Однак Ізраїль залишає за собою право націлитися на терористичну групу в будь-якій частині Гази після нападу 7 жовтня, сказав посадовець.

Ізраїльський посадовець наголосив, що ЦАХАЛ відвів для палестинців гуманітарну зону на південному заході Гази. Але американський посадовець заявив, що ця територія не була чітко визначена Ізраїлем і є надто малою, щоб вмістити все населення Гази, яке складає 2,3 мільйона людей, тому переважна більшість цивільних все ще піддається бомбардуванням з повітря.

Вашингтон визнає, за словами посадовця США, що ХАМАС діє зсередини та під прикриттям цивільного населення по всій території Гази. Проте США стурбовані зростаючою кількістю жертв серед цивільного населення, що ускладнює здатність адміністрації Байдена продовжувати підтримувати військову операцію Ізраїлю, а також заохочувати союзників наслідувати їхній приклад.

Нічний авіаудар Ізраїлю по Сектору Гази

Армія оборони Ізраїлю заявляє, що в результаті нічного авіаудару в Секторі Гази убили командира батальйону ХАМАС "Сабра-Тель аль-Хава" Мустафу Даллула.

За даними Армії оборони Ізраїлю, Даллул "відігравав ключову роль в управлінні бойовими діями проти сил ЦАХАЛу в Секторі Гази".

Окремо ЦАХАЛ повідомляє, що під час нічних операцій в Секторі Гази винищувачі, бойові вертольоти і артилерія під керівництвом піхотних сил бригади "Нахаль", завдали ударів і вбили кількох терористів ХАМАСу.

Тим часом, під час обшуків у місті Бейт-Ханун на півночі Сектору Гази військовослужбовці 551-ї бригади виявили зброю (автомати, пістолети-кулемети, гранати, вибухові пристрої, РПГ і боєприпаси до них), а також розвідувальні матеріали − карти і засоби зв'язку.

Також вночі ВПС і ВМС завдали ударів по декількох об'єктах ХАМАС в Секторі Гази, в тому числі по будівлях, які використовувалися бойовиками для ведення вогню по наземних військах і позиціях запуску протитанкових ракет, повідомляє ЦАХАЛ.

Коротко про події в Ізраїлі й Секторі Гази

Нагадаємо, що вранці 7 жовтня, палестинське терористичне угруповання ХАМАС, яке контролює сектор Гази, завдало масованого ракетного удару по Ізраїлю. Разом з тим бойовики прорвалися на ізраїльську територію. Вторгнення супроводжувалося масовими вбивствами мирного населення.

Терористам вдалося захопити низку населених пунктів, але вже за кілька днів армія Ізраїлю повернула під контроль 100% території.

Ізраїль оголосив про "стан війни" та початок контртерористичної операції "Залізні мечі" і завдає ударів по об'єктах на території сектора Гази. Було вражено 200 таких об'єктів.

Наразі відомо, що у Секторі Гази знаходиться 357 громадян України.

За даними посла Держави Ізраїль в Україні внаслідок збройного конфлікту ХАМАС та Ізраїлю загинули 25 українців, таку ж цифру називає і Міністерство закордонних справ України, однак уточнює, що 21 людина загинула в Ізраїлі, а ще 4 − в Секторі Гази.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: