Новини

У столиці колишній сквер Космодем’янської перетворили на Акустик парк: як працює це рішення

На розі вулиць Олеся Гончара й Богдана Хмельницького оновили колишній сквер Зої Космодемʼянської. Концепція нового простору має назву Acoustic Park.  

Як працює це рішення розповідає Рубрика, посилаючись на The Village Україна.

У чому проблема?

Концепцію оновлення скверу безоплатно на запит міста розробила студія Aranchii Architects, розповів засновник студії Дмитро Аранчій.

«Ми взялися за це, бо хотіли допомогти перетворити місце, де головною була «композиція» з радянським монументом, на локацію для людей, для їхнього зібрання і спілкування. На так званий в архітектурній геометрії «негативний» простір, що означає брак обʼєму з вивільненням місця для відвідувачів», – розповідає Дмитро Аранчій.

Фото: village

Яке рішення?

Роботи з оновлення скверу виконували працівники КП УЗН Шевченківського району. Комунальники оновили мощення пішохідних доріжок, облаштували пандуси для маломобільних груп населення, систему поливу, встановили нові лави й урни, а також провели озеленення території.

Фото: village

Концепція Acoustic Park передбачала збереження всіх здорових дорослих дерев, нові транзитні маршрути, лави з покриттям з натуральної деревини й невелику центральну площу еліптичної форми.

Фото: village

На площі також мають розташувати інсталяцію у вигляді фрагментів еліпсоїда, яка фокусуватиме й відбиватиме звукові хвилі так, щоб у певних точках скверу можна було чути підсилені звуки довкілля, випадкових подій чи розмов, пояснюють в Aranchii Architects.

«Люди по обидва боки центральної мініплази зможуть чути одне одного, а також випадкові звуки на відстані», – відзначає Аранчій.

Місця відпочинку пропонували максимально заглибити й відокремити від пішохідних доріжок, щоби зробити спілкування й перебування відвідувачів більш приватним, додають архітектори.

Фото: village

Як це працює?

Усі колишні функції скверу – і «посиденькова», і транзитна – збережені, говорить Аранчій.

«Але оскільки додаємо акустичну інсталяцію й збільшуємо кількість місць для відпочинку та робимо їх більш затишними (цьому сприяють заглиблення в бік від доріжок), роль скверу як відпочинкової зони має зрости. Зокрема, завдяки «перехопленню», зацікавленню певної частини людей, які проходять повз або через сквер», – додає засновник Aranchii Architects.

Фото: village

Основним доповненням зеленої зони є багаторічники. У сквері також висадили лаванду, осоку й гортензії, а також спірею (квітучі кущі) та злаки, відомі як «діамантова трава».

Фото: village

Роботи з облаштування скверу майже завершені. Уже проклали нові доріжки, встановили лави й провели озеленення території. Залишилося встановити інсталяції, які ще перебувають на етапі розроблення. Це звукові інсталяції, які фокусують та відбивають звукові хвилі. Вони знаходяться на етапі розробки.

Свіжі дописи

  • Новини

Графіки відключень електроенергії діють по всій Україні, значний дефіцит електроенергії зберігається, – Укренерго

В "Укренерго" зазначили, що більшу частину доби в енергосистемі зберігається значний дефіцит електроенергії. До обленерго… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

Блінкену в Україні показали одне з виробництв БпЛА для фронту, – Федоров

Державний секретар США Ентоні Блінкен та віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій -… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

Rheinmetall має намір в Україні побудувати підприємство з виробництва систем ППО

В Україні німецький оборонний концерн Rheinmetall планує відкрити  підприємство, що спеціалізуватиметься на системах протиповітряної оборони.… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

Генштаб: на Харківському напрямку Сили оборони рішучими діями примусили значно знизити активність ворога

Воїни ЗСУ продовжують захищати зайняті рубежі та проводять заходи для недопущення просування противника в глибину… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

Партнерство Китаю та росії іде на користь стабільності у світі, – Сі на переговорах із путіним

Голова КНР Сі Цзіньпін на переговорах з очільником росії володимиром путіним пообіцяв залишатися добрим сусідом… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

В Україні сьогодні відзначають День вишиванки

Традиційно в Україні в третій четвер травня відзначають День вишиванки. У 2024 році його відзначають… Читати більше

Thursday May 16th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.