fbpx
Сьогодні
17:58 26 Жов 2023

Понад 60% громадян України вважають, що вибори потрібні тільки після закінчення війни

Фото: Suspilne

Проводити вибори в Україні варто лише після завершення війни, скільки б вона не тривала – так вважають понад 60% українців.

Про це пише Рубрика, посилаючись на опитування громадської думки Міжнародного республіканського інституту (IRI)

Опитування зокрема показало, що більшість громадян України зберігають відданість демократії та підтримують ідею проведення виборів після завершення війни.

На запитання "Якщо буде прийматись рішення про необхідність виборів, то, зважаючи на війну, коли варто їх проводити?" 62% опитаних відповіли:

"тільки після війни, скільки б не довелося чекати"

  • 22% обрали варіант "березень 2024 р., навіть якщо війна триватиме",
  • 6% – вважають, що вибори слід провести у вересні 2024 року, навіть якщо війна триватиме.
 
Фото: Скриншот
Опитування було проведено Соціологічною групою "Рейтинг" на замовлення Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту (IRI) по всій Україні (крім окупованих територій Криму та Донбасу) 9-12 вересня 2023 року. Метод опитування – Computer Assisted Telephone Interviewing (CATI) – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, на основі випадкової вибірки мобільних номерів. Всього було опитано 2000 жителів України віком 18 років і старше.

Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95 не перевищує ±2,2 відсоткових пункти для повної вибірки. Коефіцієнт досяжності респондентів – 12%.

Чому обговорюють вибори в Україні?

У жовтні 2023 року в Україні мали б відбутися парламентські вибори, а на 2024 заплановані вибори президента (перший тур має відбутись 31 березня, другий (у випадку призначення) — 21 квітня).

Також Рубрика повідомляла, що голова Верховної ради України Руслан Сефанчук оголосив обговорення питання виборів під час війни.

Утім в умовах воєнного стану, який запроваджений з 24 лютого 2022 року, законом забороняється проведення виборів президента України, виборів до Верховної Ради та органів місцевого самоврядування.

Зауважимо, що влітку американський сенатор Ліндсі Грем висловив думку, що вибори в Україні мають відбутись наступного року, незважаючи на те, чи закінчиться війна. Він вважає, що це буде кращим доказом змін у країні.

Українська влада ж пояснювала, що вибори можливі тільки після завершення воєнних дій.

Проте президент Володимир Зеленський вважає, що проведення виборів найближчим часом забере увагу українців та світу від головного – від процесу відновлення миру. Окрім того організувати вибори в умовах бойових дій складно, а також це суперечить законодавству.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: