Уперше в Україні одночасно провели трансплантацію легень та серця одній людині

У Львові команда київських та львівських трансплантологів провели першу в Україні пересадку легень та серця одночасно одній людині. Таких операцій у світі проводиться лише 20-25 на рік.

Про це інформує Рубрика, посилаючись на Фейсбук Першого медичного об'єднання Львова, Facebook директора Інституту серця МОЗ України доктора медичних наук, професора Бориса Тодурова.

У медзакладі зазначили, що така операція в Україні проводилася вперше.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Як зазначили у Львівській міській раді, надскладну операцію, яких у світі в рік роблять лише 20-25, спільно виконали команди Першого медичного об'єднання Львова та Інституту серця.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

"Мрії збуваються! Першу трансплантацію комплексу серце-легені в Україні зроблено! Пацієнтка стабільна. Дякую всім, хто взяв участь у цій нелегкій операції. Співпраця із нашими Львівськими колегами дає чудові результати", – повідомив професор Тодуров.

Директор Інституту серця МОЗ України доктор медичних наук, професор Борис Тодуров. Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Органи отримала 38-річна Ніна з Київщини. Вона мала ваду серця від народження. На трансплантацію жінка чекала протягом 15 років, 9 місяців з яких – в Індії.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

"З кожним роком мені стає все важче і важче жити, я ледь підіймаюсь на третій поверх. Я просто хочу спробувати, як то жити нормально, що це таке повноцінне життя. Це для мене шанс, за який я хапаюся, щоб просто… дихати", – розповіла жінка перед операцією.

Лікарі повідомили, що трансплантація тривала 10 годин. Серце і легені запрацювали вже на операційному столі.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

"Людина отримала шанс на життя, ми радіємо, але дуже тихо, адже хірургічний етап – це лише частинка шляху", – каже гендиректор Першого медичного об'єднання Олег Самчук.

На цей час Ніна перебуває у реанімації. Її стан стабільний. Як наголосили, посмертним донором став 18-річний хлопець, який потрапив ДТП. Його травми виявилися несумісними із життям.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

"Ми готувалися до цієї операції понад три роки. Спершу почали трансплантувати серця, потім легені. І ось нарешті – органокомплекс серце-легені.

Було надзвичайно складно дійти до цього етапу, але ми це зробили, це зробила українська медицина! Тепер і у нас виконується операція, яку роблять мало де у світі" – зауважив керівник відділення кардіохірургії та трансплантації серця лікарні Святого Пантелеймона Роман Домашич.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Як підкреслили у медзакладі, окрім серця і легень лікарі трансплантували також печінку та обидві нирки, одну з яких отримала дитина.

Нагадаємо, раніше ми писали, що у Львові 9-місячне немовля посмертно стало донором для 5-річної дівчинки.

Також, у Львові, вперше в країні, здійснили спліт-трансплантацію печінки, під час якої орган розділили на дві частини та пересадили одразу малюку та дорослому.

Свіжі дописи

  • Новини

Проєкт із рекрутингу до ЗСУ налічує понад 3300 актуальних вакансій: які найпопулярніші

Проєкт із рекрутингу до ЗСУ за пів року наростив обсяг вакансій до всіх родів військ,… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Стефанчук зустрівся з Ердоганом: обговорили Формулу миру та звільнення військовополонених

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у ході свого візиту в Туреччину зустрівся з президентом Реджепом… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Как влияют новости на курс криптовалют: анализ и примеры

Криптовалютная индустрия неустанно развивается и изменения, которые в ней происходят, оказывают существенное влияние на цену… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Міненерго: остаточне рішення про підвищення тарифів на електроенергію ще не прийнято

У зв'язку з сьогоднішньою ситуацією в енергосистемі, скоріш за все, тарифи на електроенергію в Україні… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Фіцо все ще оперують, він – у тяжкому стані. Замах скоїли з політичних мотивів: уряд Словаччини

Міністри оборони та внутрішніх справ Словаччини Роберт Каліняк та Матуш Шутай Ешток заявили, що прем'єр-міністр… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Генштаб: на Харківському напрямку ворог посилив інтенсивність бойових дій

На Харківському напрямку зросла інтенсивність бойових дій, українські захисники відбили вже десять ворожих атак у… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.