fbpx
Сьогодні
Фото 20:32 22 Жов 2023

У Гаазі слідчі Нацполіції пройшли навчання з розслідування воєнних злочинів: як працює це рішення

English version here

Фото: Національна поліція

Для вдосконалення навичок у розслідуванні злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, слідчі Національної поліції пройшли комплексне навчання в Гаазі.

Про це повідомляє пресслужба Нацполіції, інформує Рубрика.

У чому проблема?

"Слідчі Нацполіції розпочали більше 97 тисяч кримінальних проваджень за фактами воєнних злочинів, скоєних військовими РФ, і вони жахають жорстокістю, з якою росіяни ставилися до мирного населення", – поінформувала начальник управління організації розслідувань злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, Головного слідчого управління Нацполіції Христина Подиряко.

Вона уточнила, що йдеться про масові розстріли, депортації, знущання, згвалтування, умисне плюндрування й розкрадання приватної власності та цінностей.

"За ці майже 20 страшних місяців ми опанували унікальні для поліцейських навички з використанням новітніх технологій і можливостей. Міжнародний досвід допоможе нам переглянути підходи до організації досудового слідства таких злочинів, щоб його результати враховувалися не тільки в національних, а й у міжнародних судових органах. І щоб жоден воєнний злочинець не уникнув законного та справедливого покарання будь-де у світі", – зазначила Подиряко.

Яке рішення?

Слідчі Національної поліції пройшли комплексне навчання в Гаазі для вдосконалення навичок у розслідуванні злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту.

Фото: Національна поліція

Як це працює?

"Тренінг організовано за сприяння Консультативної місії Європейського Союзу в Україні для керівників слідчих органів поліції, які безпосередньо пов'язані з організацією розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту", – йдеться в повідомленні.

Фото: Національна поліція

У Нацполіції зазначили, що за пʼять днів у Нідерландах слідчі підвищили кваліфікацію в таких напрямах:

  • розслідування воєнних і міжнародних злочинів, скоєних членами збройних сил;
  • стимулювання національних розслідувань і переслідувань за міжнародні злочини;
  • права збройних конфліктів та окупації;
  • міжнародні права людини та міжнародна відповідальність;
  • функціонування бази даних основних міжнародних злочинів;
  • співпраця з Євроюстом.

Крім того, поліцейські вдосконалили навички в документуванні та розслідуванні воєнних злочинів, які в умовах широкомасштабної війни з рф є для українських правоохоронців пріоритетними.

У Нацполіції нагадали, що з початку повномасштабного вторгнення рф для документування й розслідування воєнних злочинів росіян створені та ефективно функціонують:

  • два спеціалізовані управління з документування та розслідування воєнних злочинів, їхні відділи діють не тільки на базі центрального апарату, а й у девʼяти прифронтових регіонах;
  • міжвідомча база "Воєнний злочин", яка містить інформацію про понад 236 тисяч осіб, поліцейські обмінюються даними не тільки з правоохоронними органами та Силами оборони України, а й з Європолом та іншими міжнародними партнерами, які допомагають у розслідувані цих злочинів;
  • інші OSINT-інструменти, як-от верифікація воєнних злочинців у соціальних мережах і розпізнання їхніх облич за допомогою мережі з понад 30 мільярдів зображень, отриманих з відкритих джерел. Отримуються та аналізуються супутникові знімки, використовується технологія розпізнавання голосу та порівняння голосових сигнатур;
  • 20 отриманих від американських партнерів ДНК-лабораторій ANDE для проведення швидкого відбору біологічних зразків безпосередньо на місцях влучань ракет після пожеж і у братських могилах, де часто знаходять лише фрагменти тіл. Завдяки сучасному устаткуванню криміналісти Нацполіції роблять це всього за півтори години, нерідко – майже зі стовідсотковою результативністю.

Фото: Національна поліція

"Навчальний візит та його результати розширять уже здобуті слідчими поліції навички розслідування воєнних злочинів, а міжнародний досвід допоможе українським слідчим переглянути підходи до організації досудового слідства таких злочинів, щоб його результати могли бути враховані не лише в національних, але і в міжнародних судових органах. І щоб жодний воєнний злочинець не уникнув законного та справедливого покарання", – наголосили в Нацполіції.

Довідка

У Гостомелі Київської області Національна поліція відкрила штаб документування воєнних злочинів росіян.

"Для оперативної та зручної комунікації слідчих Нацполіції та жителів Гостомельської ОТГ, які поки не надали свідчення про звірства загарбників або знаходяться в процесі їх надання, у Гостомелі створили Штаб документування воєнних злочинів росіян", – ідеться у повідомленні Національної поліції України.

Для фіксації й документування воєнних злочинів слідчі співпрацюють із міжнародною правозахисною групою Global Rights Compliance. Їх спільні висновки та зібрані докази будуть використані у судах над російськими воєнними злочинцями — у тому числі міжнародних.

У Нацполіції наголосили, що більшість воєнних злочинів розкривається саме завдяки свідченням громадян і попросили допомогти встановити справедливість та покарати винних.

"Якщо ви, ваші друзі, знайомі, сусіди чи родичі стали свідком або потерпілим від воєнних злочинів,приходьте за адресою: селище Гостомель, вул. Остромирська, 37 (Будинок культури), телефонуйте +380638785822, пишіть на адресу [email protected], або переходьте за посиланням та залишайте свідчення у телеграм-каналі "Воєнні злочини Гостомельської ОТГ". 

Як повідомляла Рубрика, Міжнародний кримінальний суд відкрив свій офіс у Києві вранці 14 вересня. Робота новоствореного польового Офісу МКС підвищить ефективність та оперативність реагування на воєнні злочини Росії. Головним напрямком роботи офісу МКС у Києві буде розслідування справ, що перебувають на розгляді Суду від початку збройної агресії РФ проти України.

Нагадаємо, що першим у цілій низці ухвал, які визнаватимуть порушення російською федерацією міжнародного права, може стати рішення Міжнародного суду ООН у справі "Україна проти Росії".

Окрім того, Міжнародний кримінальний суд почав розслідування підриву росіянами Каховської ГЕС. Представники МКС відвідали Херсонську область.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: