fbpx
Сьогодні
21:36 22 Жов 2023

МВС: реєстр зниклих безвісти за особливих обставин налічує 28 тисяч осіб

Близько 28 тисяч жителів України внесено до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Про це повідомляє МВС, інформує Рубрика.

Заступник міністра внутрішніх справ Леонід Тимченко на зустріч з представниками Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти (МКЗБ) нагадав, що з квітня 2023 року МВС запровадило Єдиний реєстр зниклих безвісти за особливих обставин.

"Станом на сьогодні у нас близько 28 тисяч зниклих безвісти за особливих обставин громадян, яких необхідно розшукувати. Є потреба у відборі зразків ДНК, аби порівнювати цю інформацію з тими запитами, які надходять до експертних установ від сімей осіб, зниклих безвісти", — зазначив Тимченко.

За його словами, є проблема з ідентифікацією тіл, які залишаються на тимчасово окупованих територіях, у зоні бойових дій, а також у тимчасових похованнях.

"Пошукові групи не можуть зайти, забрати тіла та обміняти ті, що є у нас. На жаль, не може бути з агресором і терористом повноцінної співпраці з обміну", — додав Тимченко.

Своєю чергою генеральний директор МКЗБ Кетрін Бомбергер зауважила, що основне питання сьогодні — гармонізація роботи всіх органів державної влади та установ, які займаються питанням зниклих безвісти осіб.

Під час зустрічі також обговорили поповнення ДНК-бази.

Представники МКЗБ наголосили, що за міжнародним досвідом на 30 тисяч зниклих безвісти має бути сформована база із 90 тисяч зразків ДНК.

Тобто щонайменше три родичі зниклого безвісти мають надати свій генетичний зразок для дослідження.

Окрім того, порушувалося питання щодо успішності пілотного проєкту МВС спільно із МКЗБ із відбору зразків ДНК в українців за кордоном, який стартував у лютому цього року.

Наразі компанія з відбору зразків функціонує в Польщі та Нідерландах, на меті — робота з українцями в Німеччині.

Довідка

У Єдиному реєстрі осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, станом на жовтень є дані приблизно про 15 тис. військових.

"Станом на зараз більше 26 тис. осіб знаходяться у розшуку, вони є зниклими безвісти за особливих обставин. Із них 11 тис. – це цивільні громадяни і близько 15 тис. – це військові", – зазначив заступник міністра внутрішніх справ Леонід Тимченко.

Заступник міністра заявив, що МВС продовжує обліковувати інформацію про кожного зниклого громадянина і видавати витяги з реєстру рідним цих осіб.

За його словами, наразі близько 9 тис. сімей вже отримали витяги із Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

"Ми, безумовно, співпрацюємо і з Нацполіцією та з ГУР, які займаються координацією пошуку", – розповів Тимченко.

Він поінформував, що особа вважається зниклою безвісти за особливих обставин після звернення до відповідних структур її рідних. За його словами, коли надходить така інформація, то вона опрацьовується поліцейськими.

"Вирішується питання про те, щоб внести іформацію про цю особу до розшукових обліків і проводити однакові (незалежно від того, чи це військовослужбовець, чи це цивільна особа) першочергові необхідні оперативно-розшукові і у подальшому – слідчі дії", – сказав заступник глави МВС.

Нагадаємо в травні цього року в Україні запустили Єдиний реєстр зниклих безвісти, який розробило Міністерства внутрішніх справ спільно з уповноваженим зі зниклих безвісти та іншими відомствами.

Також повідомлялось, що в кожному регіоні запроваджена інституція Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, де працюють помічники, психологи, юристи.

Уповноважений з питань осіб зниклих безвісти Олег Котенко зауважив, що багато з тих, кого розшукували, живі, вони перебували в полоні.

Окрім того, українцям пояснили, з чого почати пошук родичів, які зникли безвісти.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: