fbpx
Сьогодні
17:18 19 Жов 2023

Українська формула миру: Президент обговорив з генсеком ООН підготовку нової зустрічі

Володимир Зеленський та Антоніу Гутерреш. Фото: ОПУ

Підготовку до нової зустрічі щодо обговорення української формули миру обговорив президент України Володимир Зеленський з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Телеграм Глави держави.

"Активна участь ООН в імплементації формули миру та готовність надіслати представника Організації на наступну зустріч дипломатичних і безпекових радників дуже важливі для України", зазначив український лідер.

Президент наголосив, що після зустрічі радників у Джидді також важливо, щоб наступний захід був не менш успішним та дав конкретні результати.

Зеленський вважає, що для цього потрібно зберігати підтримку країн Глобального Півдня. Президент додав, що у цьому Україна дуже розраховує на ООН.

Глава української держави також поділився з Гутеррішем особливостями функціонування альтернативного "зернового коридору" через Чорне море та інформацією щодо продовження ініціативи Grain from Ukraine.

Вони докладно обговорили ситуацію на Близькому Сході та необхідні гуманітарні зусилля для допомоги цивільному населенню.

Зеленський також подякував за роботу команди ООН в Україні з гуманітарного реагування, зокрема за план підготовки до зимового сезону на 435 млн доларів.

Українська формула миру

Що відомо про українську формулу миру

Як писала Рубрика, президент України Володимир Зеленський у виступі перед учасниками "Групи великої двадцятки" представив від України алгоритм досягнення миру з росією, який передбачає 10 пунктів.

Також українська формула миру полягає у гарантіях радіаційної, ядерної, продовольчої та енергетичної безпеки.

Раніше президент Зеленський говорив, що хоче провести мирний саміт у символічну дату – 500 днів повномасштабної війни. Данія та Швеція зголосилися провести саміт.

У Копенгагені та Джидді вже проходили переговори щодо формули миру. Зокрема, на зустріч в Саудівській Аравії було запрошено представників понад 40 країн, серед яких Індія, Бразилія, Індонезія, Єгипет, Мексика та Китай.

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак за підсумками саміту в Джидді заявив, що деякі з представників мали різні погляди. Однак всі країни показали відданість принципам Статуту ООН, міжнародного права та поваги до суверенітету та непорушності територіальної цілісності держав.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: