Востаннє наступного року тест з української мови пройде за старим правописом: у чому рішення

У наступному 2024 році Національний мультипредметний тест (НМТ) з української мови відбудеться ще за старим правописом, проте це буде востаннє.

Про це пише Освіта.ua з посиланням на коментар заступника директора Українського центру оцінювання якості освіти Василя Терещенка, повідомляє Рубрика.

У чому проблема?

Із 3 червня 2019 року почав діяти новий Український правопис. Від цього моменту почали рекомендувати застосовувати норми та правила нової редакції правопису в усіх сферах суспільного життя.

У пункті № 9 наказу МОН від 29.07.2019 року про впровадження нової редакції українського правопису написано:

"Українському центру оцінювання якості освіти упродовж 5 років у завданнях зовнішнього незалежного оцінювання використовувати норми Українського правопису, які не зазнали змін".

В УЦОЯО зазначають, що у 2024 році спливає термін, відведений на перехідний період — коли використання старих норм ще не вважається помилкою.

Яке рішення?

У наступному 2024 році Національний мультипредметний тест (НМТ) з української мови відбудеться ще за старим правописом, проте це буде востаннє.

Як це працює?

Отже, уже з 2025 року завдання ЗНО або НМТ складатимуть відповідно до нової редакції правопису 2019 року.

Серед нових правил правопису визначимо цікаві:

  • назви сайтів та інтернет-сервісів пишуться тільки українською, з обов'язковим відмінюванням: твітер, ґуґл; мережа "Фейсбук", енциклопедія "Вікіпедія",
  • також разом пишуться такі слова, як віцепрем'єр, віцеконсул, ексчемпіонка, ексміністр, експрезидент, контрадмірал, вебсайт, вебсторінка, преміумклас, максісукня, мідімода, мініспідниця, топменеджер, топмодель, лейбгвардієць, лейбмедик, оберофіцер, оберлейтенант, оберпрокурор, штабскапітан, унтерофіцер.
  • тепер пишемо не тільки ірій, ірод ('дуже жорстока людина'), а й ирій, ирод – із И на початку слова. Також пишемо ич, икати, икання. Крім того, И на початку може бути в іншомовних власних назвах.
  • "топ-100", "топ-десять" – "поза законом",
  • пишемо інакше слова: священник (через два Н); проєкт, проєкція (через Є); госпіс (через Г),
  • Затверджено, що білоруські і російські імена "перекладаємо" українськими: Путін – Володимир, а не "Владімір", як писав дехто.

Довідка

Нові правила, над якими спеціальна комісія працювала майже п'ять років, схожі на Харківський правопис 1928 року.

Згодом совєти його скасували: у 1930-х роках почалася хвиля тотального зросійщення, і в 33-му оголосили цей правопис "націоналістичним", таким, що "ставив бар'єр між українською та російською мовою і гальмував вивчення грамоти широкими трудящими масами".

Автори найсвіжішого варіанту стверджують, що він "розроблений на фундаменті української правописної традиції з урахуванням новітніх мовних явищ" та зможе захистити українську мову від русифікації.

Повний текст редакції Українського правопису можна прочитати тут.

Нагадаємо, в Україні Фонд Projector Institute створив проєкт "Шрифтова абетка української ідентичності", де зібрана інтерактивна абетка модерних українських шрифтів.

Також в Україні в застосунку "Давай займемось текстом" з'явилась гра на знання українських діалектів "Круть-верть".

Свіжі дописи

  • Новини

“AdoptMe Days”: на ВДНГ провели черговий фестиваль адопції тварин

Gostomel Shelter та Pethouse провели Фестиваль адопції тварин “AdoptMe Days”. Локацією став ВДНГ, а тривав… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

Зеленський: наше завдання абсолютно зрозуміле – зірвати російську спробу розширити війну

Головне завдання зараз – зірвати російську спробу розширити війну, і це залежить від кожного, хто… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

До Києва приїхав директор з питань Європи у Раді національної безпеки США

До Києва сьогодні 13 травня приїхав старший директор з питань Європи у Раді національної безпеки Сполучених… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

Російські окупанти атакували автомобіль поліцейських, які їхали евакуювати жителів Вовчанська

Російські війська у понеділок, 13 травня, обстріляли автомобіль поліцейських, які приїхали евакуювати цивільне населення з… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

У Дії з’явиться посвідчення ветерана: Мінцифра пропонує долучитися до бета-тестування

Міністерство цифрової трансформації готується до запуску в «Дії» електронного посвідчення ветерана. Про це в Телеграмі повідомив… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

Генштаб: Сили оборони потіснили росіян на Харківщині, на північній околиці Вовчанська триває зачистка

На Харківському напрямку сили оборони України нанесли вогневе ураження по росіянах, потіснили їх та проводять… Читати більше

Monday May 13th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.