fbpx
Сьогодні
14:22 18 Жов 2023

Сполучені Штати надали Україні близько 20 ракет ATACMS, - NYT

English version here

Далекобійні ракети ATACMS. Фото: АР / John Hamilton

Близько 20 далекобійних ракет ATACMS Сполучені Штати Америки передали Україні. Це касетні боєприпаси, які здатні викидати 950 бомб.

Про це повідомило New York Times, пише Рубрика.

Видання посилається на двох чиновників, які заявили, що кількість переданих ракет була "невеликою".

Джерела New York Times зазначають, що версія ракет ATACMS, яку отримала Україна, має обмежений радіус дії. Хоча попри це, кажуть чиновники, цього достатньо, щоб досягти майже всіх основних військових баз, які використовує росія.

ATACMS для України

Як зазначалось, США "насторожено2 ставляться до прохання України поставити їй ATACMS через занепокоєння щодо обмежених запасів і того, що зброю можуть використати для удару по території рф, що призведе до ескалації. Однак країна все ж розглядає цей крок.

Проте тиск на Байдена щодо передачі далекобійної зброї ставав дедалі більшим із боку обох партій Конгресу США. 9 вересня анонімний високопосадовець з адміністрації президента заявив, що рішення про надання ракет мали ухвалити найближчим часом.

Нагадаємо, у ніч на 17 жовтня українські оборонці завдали ударів по гелікоптерах та обладнанню російських окупаційних військ на аеродромах поблизу тимчасово окупованих Бердянська та Луганська.

За інформацією Сил спеціальних операцій, внаслідок атаки було знищено дев'ять гелікоптерів росіян, систему протиповітряної оборони, склад боєприпасів і не тільки.

Згодом стало відомо, що у вівторок ЗСУ вперше вдарили ракетами ATACMS по російських військах, які в обмеженій кількості таємно отримала від США. Це стало першим випадком, коли надана США зброя була використана під час війни в Україні.

Пізніше президент України Володимир Зеленський підтвердив, що українські військові застосували американські ракети ATACMS.

Білий дім також офіційно підтвердив, що Україна нещодавно отримала далекобійні ракети ATACMS у модифікації, яка має дальність 165 кілометрів.

А головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний показав відео із застосуванням отриманих ракет.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: