fbpx
Сьогодні
16:18 14 Жов 2023

Німеччина надає Україні для захисту енергосистеми 76 млн євро гранту: як працює це рішення

English version here

Від Німеччини оператор системи передачі "Укренерго" отримає 76 млн євро гранту для укріплення захисту енергетичних об'єктів та підвищення надійності живлення споживачів.

Про це повідомили в "Укренерго", пише Рубрика.

У чому проблема?

Як зауважував міністр енергетики України Герман Галущенко, в Україні під час масованих російських атак, окупанти можуть завдати масштабної шкоди енергосистеми, тому блекаути можливі.

"В нас немає ілюзії, що ворог не буде атакувати енергосистему. І тому зима буде важкою. Насамперед не з погляду енергетики, тому що система — і генерація, і механізми передання електроенергії — готова до зими. Реалізовані такі проєкти захисту, які жодна країна у світі ще не реалізовувала. Ми готуємося до атак", наголосив посадовець.

Окрім того, як зауважили в "Укренерго", українські енергетичні об'єкти матимуть три рівні захисту, завершити зведення захисних конструкцій планують до листопада, тобто до настання холодів.

Проте фінансів та потужностей у країні недостатньо, щоб на 100% захистити та відремонтувати енергетичну систему країни.

Яке рішення?

Зазначають, що німецький уряд через банк розвитку KfW виділив грант на 76 млн євро для НЕК "Укренерго".

Як це працює?

Кошти будуть спрямовані на:

  • фінансування будівництва інженерного захисту підстанцій,
  • встановлення нового високовольтного обладнання, зокрема автотрансформаторів,
  • модернізацію мережі на кордоні з Європою.

"Фінансування за грантовою угодою між KfW та Укренерго підтримає здатність України успішно пройти цей та наступні зимові сезони через сприяння швидкій відбудові та створенню захисних споруд на підстанціях.

А виділений днями другий зимовий пакет військової допомоги від Німеччини, який включає ППО PATRIOT, IRIS-T і Gepard, допоможе захистити критично важливу інфраструктуру", підкреслив Мартін Єґер.

Загалом, "Укренерго" залучило понад 220 мільйонів євро кредитних та грантових коштів KfW для відновлення та реконструкції підстанцій.

Окрім цього, німецькі оператори системи передачі Amprion, TenneT, TrasnetBW та 50 Hertz надали понад сотню одиниць обладнання, необхідного для ремонту магістральних електромереж та підстанцій "Укренерго".

Нагадаємо, Азербайджан передає Україні партію обладнання для відновлення електромереж.

Окрім того, Україна отримала потужні трансформатори від Японії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: