Зеленський і Рютте в Одесі відвідали зруйнований рф храм, поранених захисників та вшанували пам’ять полеглих воїнів ВМС

Президент Володимир Зеленський і Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте в Одесі відвідали Спасо-Преображенський кафедральний собор, у вівтар якого влучила російська ракета, відвідали поранених українських бійців у одеському шпиталі та вшанували пам'ять воїнів Військово-Морських сил Збройних Сил, які віддали життя за Україну.

Про це інформує Рубрика з посиланням на Фейсбук Зеленського.

"Найбільший православний храм Одеси. Спасо-Преображенський кафедральний собор, у вівтар якого влучила російська ракета. Росія принесла на нашу землю багато зла. Ніколи не пробачимо. Усе зруйноване відбудуємо", – зазначив Зеленський.

Фото: Офіс Президента

Як повідомляє сайт Президента, Зеленський і Рютте оглянули руйнування, завдані храму внаслідок ракетного удару Росії по місту 23 липня поточного року. Тоді було повністю знищено вівтар і пошкоджено тримальну конструкцію будівлі.

Нині в цій пам'ятці культурної спадщини проводяться протиаварійні та невідкладні консерваційні роботи.

Зеленському й Рютте розповіли, що триває експертиза стосовно можливості відбудови храму.

Фото: Офіс Президента

Як відомо, уряд Італії та італійський бізнес уже висловили готовність долучитися до повного відновлення Спасо-Преображенського собору.

Також Президент України Володимир Зеленський відвідав разом із Прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте шпиталь в Одесі, де проходять лікування після поранення українські захисники Херсонщини.

"Велика повага до всіх вас. Дякую вам за захист нашої держави, за ваш героїзм. Бажаю якнайшвидшого одужання", – сказав Володимир Зеленський українським захисникам.

Фото: Офіс Президента

Фото: Офіс Президента

Під час свого візиту у шпиталь політики поспілкувався з українськими військовослужбовцями, дізнались про їхні поранення, стан здоров'я та перебіг лікування.

Президент вручив пораненим захисникам державні нагороди: ордени "За мужність" ІІІ ступеня і медалі "За військову службу Україні".

А військовим медикам, які їх реабілітують, ордени Богдана Хмельницького ІІІ ступеня та Данила Галицького.

Фото: Офіс Президента

Прем'єр Нідерландів Марк Рютте був вражений героїзмом та гуманізмом українців, яких побачив на власні очі у шпиталі.

"Я завжди відчував, що Україна переможе. А після цього візиту я абсолютно в цьому переконаний. Завдяки тому, що роблять українці на фронті, і тому, як ви піклуєтеся про своїх людей. Це справжня людяність", — зазначив Марк Рютте.

Окрім того,  Президент Володимир Зеленський в Одесі вшанував пам'ять воїнів Військово-Морських сил Збройних Сил, які віддали життя за Україну.

Разом із Президентом у церемонії вшанування загиблих захисників України взяв участь Прем'єр-міністр Королівства Нідерланди Марк Рютте.

Зеленський і Рютте поклали квіти до Стели пам'яті полеглих воїнів Військово-Морських сил, відкритої в Одеському порту в липні 2021 року.

Фото: Офіс Президента

На гранітних плитах висічені імена військовослужбовців ВМС, які загинули в боях із російськими загарбниками.

Як повідомляла Рубрика, Зеленський та Рютте на зустрічі в Одесі обговорили спільні кроки у контексті забезпечення оборони України. Зеленський підкреслив, що окрему увагу під час переговорів приділено захисту Одеси і всього Півдня України – від дунайських портів до портів Великої Одеси. Співрозмовники також обговорили захист коридорів експорту у Чорному морі.

Довідка

Як повідомлялося, у ніч проти 23 липня росія завдала масованого ракетного удару по середмістю Одеси. Унаслідок обстрілу руйнувань зазнали Будинок учених, п'ять дитячих садочків, чотири школи, багато житлових будинків, низку історичних споруд у центрі Одеси та Спасо-Преображенський собор, що знаходиться під охороною ЮНЕСКО.

Свято-Преображенський кафедральний собор було зведено у 18 столітті – 25 травня 2008 року виповнилося 200 років з дня його освячення. За радянської влади у 1936 році храм розібрали до фундаменту. Відновлювали його з початку 21 століття, і у 2005-му він був прийнятий в експлуатацію.

Свіжі дописи

  • Новини

Сполучені Штати готують новий пакет військової допомоги для України, який оголосять найближчими днями

Помічник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив, що його країна готує новий… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

ЮНІСЕФ: у середньому щодня дві дитини стають жертвами війни в Україні, майже 2 тисячі – загинули або поранені

Щонайменше 1993 дитини в Україні були вбиті або поранені з початку повномасштабного вторгнення рф 24 лютого… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

У зв’язку з обстрілами окупантів у двох населених пунктах Сумської області оголосили евакуацію

У Сумській області почали проводити евакуацію з міст Білопілля та Ворожба. Це пов'язано з російськими… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

З російської окупації на Україну повернули ще 9 дітей разом з родинами

Благодійна організація Save Ukraine повернула з російської окупації ще дев’ятьох українських дітей разом з їхніми… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

Генштаб: на Харківському напрямку ворог збільшив кількість атак, за добу на фронті зафіксовано близько 140 боєзіткнень

Між Силами оборони України та російськими військами протягом доби відбулися близько 140 бойових зіткнень. Також… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

Винищувачі F-16 будуть в Україні протягом місяця, – прем’єр-міністерка Данії

Винищувачі F-16, які Данія передає Україні, будуть у розпорядженні Повітряних сил ЗСУ протягом місяця. Про… Читати більше

Monday May 13th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.