До Румунії відправлять з Нідерландів літаки F-16: там розпочнуть тренування українські пілоти вже за кілька тижнів

Нідерландські винищувачі F-16, на яких навчатимуться українські льотчики, протягом кількох тижнів вирушать до нового навчального центру в Румунії

Про це заявила міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен, повідомляє NL Times

Як розповіла Оллонгрен, створення навчального центру з підготовки на F-16 у Румунії "йде дуже добре".

"Ми сподіваємось передати Румунії від 12 до 18 літаків (F-16, – ред.) протягом кількох тижнів, а це означає, що центр може розпочати свою роботу", – додала міністерка.

Глава Міноборони Нідерландів не уточнила, коли її держава передасть Україні перші F-16. Проте вона нагадала, що мова йде про 24 винищувачі, решта з яких буде використана для навчальних цілей.

Своєю чергою речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону підтвердив, що українські пілоти, які зараз проходять програму підготовки за кордоном, уже за кілька тижнів розпочнуть польоти на F-16.

Зараз українські пілоти, які "перебувають на навчанні в США та інших країнах", вже проходять тренажерну підготовку. Мова йде про тренування на симуляторах, які відтворюють кабіну пілота.

"Це повноцінний літак фактично, 100% відтворена кабіна пілота. І вже виконують вони більш реалістично ті всі завдання, які їм ставлять інструктори. Я думаю, за кілька тижнів будуть польоти з інструктором на реальних літаках. Думаю, що це можливо", – наголосив Ігнат.

Він додав, що у кожного пілота – індивідуальна програма підготовки. Тому хтось раніше сяде на реальний літак, а хтось пізніше.

Ігнат повідомив, що непросто перенавчитися на західний винищувач із радянського літака, який проєктували ще в 1970 році. А тому потрібен час.

"Навіть якщо це буде весна (коли F-16 з'являться в Україні, – ред.), то скільки вже до тієї весни? Зрозуміло, що важко на фронті, але треба дочекатись", – заявив речник.

Юрій Ігнат також підтвердив, що Україна виконує "домашнє завдання" з підготовки інфраструктури для застосування винищувачів F-16.

За словами речника, під час бойових дій неможливо робити інфраструктуру, "як у мирний час, щоб там все гарно сяяло".

Головне зараз – щоб усе працювало:

  • щоб винищувачі могли сісти на посадкову смугу,
  • щоб для них були укриття,
  • щоб ворог не міг знищувати літаки.

Окрім того, Україна працює над налагодженням засобів управління F-16 та зв'язком.

Що відомо про винищувачі F-16 для України

Нагадаємо, що США схвалили передачу Україні винищувачів F-16 з Данії та Нідерландів. Радник президента Штатів з нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що Україна отримає літаки після завершення навчання пілотів.

У Нідерландах та Данії 20 серпня було досягнуто домовленості про передачу Україні літаків F-16 після навчання українських пілотів.

Зокрема, Україна отримає від Нідерландів 42 американських винищувачів F-16, а від Данії – 19 літаків. Навчання українських пілотів розпочнеться якомога скоріше.

15 вересня Бельгія приєдналася до навчання українських пілотів на F-16. Попередньо у міноборони Бельгії заявили, що не нададуть Україні винищувачі F-16, проте згодом в уряді припустили передачу Україні кількох F-16 наступного року.

У 2024 році Нідерланди планують передати Україні першу партію винищувачів F-16.

Раніше Ігнат повідомляв, що Україні необхідно близько 128 літаків для отримання переваги в небі та заміни старого авіапарку.

Свіжі дописи

  • Новини

Шмигаль провів зустріч з Блінкеном: обговорили подробиці пакета воєнної допомоги на $400 млн

У Києві, 14 травня, відбулася зустріч Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та Державного секретаря Сполучених Штатів… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Новини

Стала відома дата майбутнього візиту Зеленського до Іспанії

Президент України Володимир Зеленський відвідає столицю Іспанії Мадрид у п'ятницю, 17 травня, і буде прийнятий… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Новини

Збільшилася кількість постраждалих внаслідок обстрілу Харкова: серед них – 3 дитини

Через сьогоднішній російський удар по центру Харкова постраждало 17 осіб. Серед них троє дітей. Про… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Новини

Генштаб: найбільша активність ворога спостерігається на Покровському напрямку, на околицях Вовчанська ведуться бої

Російські окупанти продовжують наступальні дії. Найбільша активність ворога спостерігається на Покровському напрямку. Своєю чергою, Сили… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Новини

Російські окупанти атакували центр Харкова: відомо про 9 постраждалих

російські війська атакували Харків, зокрема житлову забудову центральної частини міста. Відомо про девʼятьох постраждалих. Про… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Новини

Президент Франції підтвердив свою участь у Глобальному саміті миру

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову із французьким колегою Еммануелем Макроном. Однією з тем… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.