fbpx
Сьогодні
22:55 08 Жов 2023

Екорішення: до Міндовкілля екологи подали клопотання про створення двох нацпарків на Миколаївщині

Сасицька затока зі зграєю пеліканів. Фото ілюстративне: Wikimedia / Andrej Kuźniečyk

Створення в Миколаївській області двох національних парків "Громоклійський" та "Березанський" ініціювали природозахисники. Відповідне клопотання вони вже подали до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

Про це йдеться в заяві громадської організації "Українська Природоохоронна Група" (UNCG), інформує Рубрика.

У чому проблема?

Національний природний парк – категорія природно-заповідного фонду в Україні та світі, територія, зазвичай визначена у законі та у державній власності, що охороняється від більшості видів людської діяльності та забруднення. Національний парк є природоохоронною територією категорії II згідно з визначенням МСОП.

На відміну від заповідників та природних резервів, де заборонена майже будь-яка діяльність людини, однією з цілей створення національних парків є відпочинок, тому вони дозволяють відвідування туристів та перебування на своїй території за певними умовами.

Нацпарки створюють з метою збереження в природі певних видів організмів і проведення наукових досліджень.

Яке рішення?

Природозахисники ініціювали створення в Миколаївській області двох національних парків – "Громоклійський" та "Березанський" загальною площею понад 22 тисячі гектарів. Відповідне клопотання вони вже подали до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

Як це працює?

Передбачається, що майбутній нацпарк "Громоклійський" охоплюватиме територію Баштанського, Миколаївського та Вознесенського районів Миколаївщини й збережені степові ландшафти басейну річки Громоклія та частково — правого берега долини річки Інгул.

За словами екологів, ця територія — одна з найбільш досліджених у межах області, а басейн річки Громоклія — один із найбільш збережених у Північно-Західному Причорномор'ї.

23 тутешні види рослин занесені до Червоної книги України, 13 — до регіонального червоного списку Миколаївщини та 1 вид — до Резолюції 6 Бернської конвенції.

Також у цій місцевості відмічено понад 80 видів птахів, а герпетофауна представлена 12 видами, більшість із яких рідкісні та підлягають охороні на національному та міжнародному рівні, зазначають у UNCG.

Водночас запропонований нацпарк "Березанський", за проєктом, охоплюватиме Березанський лиман із прилеглими до нього степовими схилами, пригирлову частину маленького Бейкульського лиману та степи в долинах річок Березань і Сасик.

Тут збереглись 25 видів рослин, які охороняються: 1 вид включений до Резолюції № 6 Бернської конвенції, 15 видів включено до Червоної книги України, а 8 видів — до Червоного списку Миколаївської області.

Як наголошують екологи, локальна популяція тюльпана запашного (Шренка) є найбільшою на Миколаївщині та нараховує понад 500 екземплярів.

У межах проєктованого нацпарку в різні роки помічено 62 види риб. До Червоної книги України занесені білуга, севрюга, осетер руський, лосось чорноморський, вирезуб, вугор європейський та інші.

Крім звичайних видів плазунів, тут є і три рідкісні, занесені до Червоної книги: полоз жовточеревий або каспійський, полоз сарматський, ящірка зелена.

Також, за даними UNCG, під час міграцій або зимівлі на берегах лиману зупиняються рідкісні види птахів, зокрема чапля жовта, коровайка, косар, лелека чорний, пелікан рожевий та інші.

Тут виявили також ссавців, які занесені до Червоної книги України, зокрема сліпака подільського.

Раніше, у серпні UNCG подала до управління екології Миколаївської області матеріали для створення ландшафтного заказника "Чичиклійський" площею понад 470 гектарів.

Нагадаємо, Рубрика писала, як громада на Миколаївщині вже зараз застосовує екопідхід у відновленні.

Також повідомлялось, що Міндовкілля планує заборонити  пересування на джипах, ендуро-мотоциклах, квадроциклах, багі у заповідних зонах України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: