fbpx
Сьогодні
18:41 08 Жов 2023

Блінкен: Сполучені Штати сьогодні оголосять про надання підтримки Ізраїлю

Сполучені Штати Америки сьогодні оголосять про надання підтримки Ізраїлю після нападу терористів ХАМАС.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на заяву державного секретаря США Ентоні Блінкена, яку цитує Bloomberg.

За його словами, Ізраїль зробив низку запитів, які зараз розглядає уряд США.

Раніше Блінкен в інтерв'ю CNN сказав, що вторгнення ХАМАС є "невибірковою терористичною атакою з боку терористичної організації". При цьому він вважає, що сам Ізраїль зараз "відносно спокійний".

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що США розглядають запит Ізраїлю на додаткову військову допомогу після атаки ХАМАС і можуть оголосити про її надання в неділю.

Блінкен процитував меморандум про взаєморозуміння, підписаний за часів президента Барака Обами, про надання Ізраїлю 3,8 мільярда доларів щороку у вигляді американської військової допомоги.

"Ми розглядаємо конкретні додаткові запити, з якими звернулися ізраїльтяни. Я думаю, що ви, швидше за все, почуєте про це більше сьогодні згодом", – заявив він.

Зазначається, що, крім того, президент Джо Байден заявив, що в суботу він дав зрозуміти прем'єр-міністру Ізраїлю Беньяміну Нетаньягу, що США готові "запропонувати всі відповідні засоби підтримки" уряду Ізраїлю і його народу.

Блінкен сказав також, що США вивчають повідомлення про те, що американські громадяни були вбиті або взяті в заручники під час атаки ХАМАСу. 

"Є повідомлення про те, що американці були взяті в заручники. Ми також працюємо над тим, щоб отримати факти і з'ясувати, чи відповідають ці повідомлення дійсності", – сказав він в ефірі телеканалу CBS.

Блінкен і його команда працюють над перевіркою цих повідомлень.

Блінкен оцінив кількість бойовиків ХАМАС, які проникли на територію Ізраїлю під час нападу, у "близько 1000".

Водночас Блінкен додав, що США розуміють, що в Газі тривають "інтенсивні" бойові дії.

Що відомо про ситуацію в Ізраїлі

Нагадаємо, що 7 жовтня рано-вранці велика кількість бойовиків ХАМАС проникла на територію Ізраїлю, узявши під свій контроль кілька громад на півдні Ізраїлю.

Окрім того, "на знак солідарності" з палестинцями ліванська "Хезболла" заявила, що обстріляла Ізраїль ракетами та мінометами, ЦАХАЛ же відповіла ударами артилерії та безпілотниками.

8 жовтня офіційно повідомили про загибель понад 600 людей, ще дві тисячі поранених. У міністерстві уточнили, що серед 600 загиблих, офіційно підтверджених ізраїльтян – десятки солдатів і поліцейських, які загинули в бою.

Відомство також підтверджує, що кількість поранених у лікарнях досягла 2 048, у тому числі 20 у критичному стані і 330 важкопоранених.

Також стало відомо, що в Ізраїлі загинули двоє громадян України, вживаються заходи щодо організації репатріації тіл загиблих.

Уперше за 50 років Ізраїль оголосив про запровадження воєнного стану. У ніч на 8 жовтня, ізраїльський кабінет безпеки проголосував за те, щоб офіційно оголосити країну в стані війни через ракетну атаку ХАМАСа та вторгення бойовиків на територію країни.

Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем'єр-міністр Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу. Зеленський і Нетаньягу обговорили вплив нападу на Ізраїль на безпекову ситуацію в регіоні та за його межами.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: