fbpx
Сьогодні
11:38 07 Жов 2023

ISW: армія рф відновила наступ поблизу Куп'янська, проте більшість підрозділів є небоєздатними

Фото: Getty Images

Напередодні російські війська відновили наступальні операції у районі Куп'янська на Харківщині, але "деградовані елементи" російських сил, які діють на цьому напрямку, ймовірно, залишаються небоєздатними.

Про це пише Рубрика, посилаючись на огляд Інституту вивчення війни (ISW).

Як зауважують американські аналітики, речник Східного угруповання ЗСУ капітан Ілля Євлаш 6 жовтня заявив, що російські війська відновили бойові дії на напрямку Куп'янськ – Лиман.

Окрім того, за інформацією ISW, російські провоєнні блогери стверджували, що російські війська:

  • розпочали наступ у районі Синьківки (8 км на північний схід від Куп'янська),
  • ведуть інтенсивний обстріл траси N26 (Шевченкове – Куп'янськ).

"Один такий блогер охарактеризував поновлений російський наступ на Куп'янськ як "широкомасштабний", але згодом видалив допис", повідомоли фахівці Інституту вивчення війни.

ISW вказує, що раніше на цьому напрямку фахівці спостерігали присутність сильно зруйнованих елементів Західного військового округу, зокрема 1-ї гвардійської танкової армії та 6-ї загальновійськової армії.

Також аналітики не вважають, що угруповання, яке складається з новоствореної 25-тої загальновійськової армії з деградованими елементами інших підрозділів зможе вести значні наступальні операції в цьому районі.

Також у ISW мованаголосили, що Сили оборони України продовжили контрнаступальні операції під Бахмутом. Також вони просунулися вперед на заході Запорізької області 6 жовтня.

Ключові висновки ISW за 6 жовтня

  • Російські війська, схоже, нещодавно провели ротацію полку в районі Оріхова, продемонструвавши здатність утримувати оборону на цій критично важливій ділянці фронту.
  • Загарбники, можливо, розширюють інфраструктуру військової підготовки на окупованому сході України в рамках постійних зусиль, спрямованих на підвищення тренувального та мобілізаційного потенціалу російських збройних сил.
  • Постійні спроби Кремля зняти з себе провину за катастрофу літака фінансиста "Вагнера" Євгена Пригожина і зганьбити його призводять до того, що в окремих спільнотах інформаційного простору Пригожина продовжують вихваляти і намагаються захистити його.
  • Колишні російські військові командири, які брали участь у початку повномасштабного вторгнення в Україну в 2022 році, як повідомляється, залишаються на периферійних посадах, що мають певний вплив у російській військовій або оборонно-промисловій базі.
  • У ніч з 5 на 6 жовтня російські війська завдали удару з безпілотників "Шахіед-131/136" по об'єктах портової, зернової та прикордонної інфраструктури на півдні України.
  • Російські війська продовжували наступальні операції на лінії Куп'янськ-Лиман, поблизу Бахмута, на лінії Авдіївка-Донецьк, у прикордонній зоні Донецька-Запоріжжя та на заході Запорізької області, а на деяких ділянках просунулися вперед.
  • За повідомленнями, росія завербувала до кількох сотень громадян Сербії для участі у бойових діях в Україні.

Нагадаємо, що у Запорізькій області українські Збройні сили продовжують свій наступ біля села Роботине: там вони просунулися на відстань до 600 метрів.

Окрім того, за даними британської розвідки, спроби військ відбити звільнені ЗСУ території під Бахмутом та Оріховим провалилися. Російська армія здатна оборонятися, але не може наступати.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: