fbpx
Сьогодні
08:50 06 Жов 2023

Швейцарія пріоритизує гуманітарне розмінування в Україні

English version here

29 вересня 2023 року Федеральна рада Швейцарії затвердила пакет допомоги у розмірі 100 мільйонів швейцарських франків для розмінування цивільних та сільськогосподарських територій в Україні та надання допомоги у відновленні країни. Фінансування буде порівну надано від Федерального департаменту оборони, цивільного захисту та спорту (DDPS) та Федерального департаменту закордонних справ (FDFA). Швейцарія також пропонує свій досвід для вирішення цієї величезної гуманітарної проблеми.   

За 18 місяців з початку повномасштабної війни Україна стала однією з найзамінованіших країн світу. За оцінками, третина її території (174 тис. квадратних кілометрів)  забруднена мінами та іншими вибухонебезпечними предметами. Ця територія більша, ніж загальна площа Англії, Уельсу та Північної Ірландії разом. Ситуація також унеможливлює відновлення сільськогосподарського сектору в Україні, країні, відомої як «житниця Європи». Цивільне населення, яке було змушене залишити свої будинки після російського вторгнення, тепер, наражуючись на значні ризики, повертається до міст, де було відновлено контроль уряду України, зокрема на півночі (Чернігів, Суми, Харків) та півдні (Херсон). Протягом минулих місяців кількість трагічних випадків зростала: фермери, які обробляють свої поля, можуть наступити на протитанкові міни, а мирні мешканці, включаючи дітей, втрачають життя та здоров'я через вибухонебезпечні предмети або протипіхотні міни, граючи на подвір'ях або розчищаючи завали біля своїх будинків. Розмінування є питанням першочергової важливості та необхідною передумовою відновлення країни.  

Швейцарія пріоритизує гуманітарне розмінування в Україні

100 мільйонів швейцарських франків упродовж чотирьох років

Для того, щоб Україна могла впоратися із цим викликом, який загрожує всьому її населенню, Швейцарія ще раз підтвердила свою підтримку та надала пріоритет гуманітарному розмінуванню у своїй Програмі міжнародного співробітництва. На гуманітарне розмінування в період з 2024 по 2027 рік буде виділено 100 мільйонів швейцарських франків. 

Швейцарія пріоритизує гуманітарне розмінування в Україні

Передовий досвід протимінної діяльності

Відповідно до своїх гуманітарних традицій Швейцарія накопичує передовий досвід у галузі протимінної діяльності. У Женеві знаходиться Женевський міжнародний центр гуманітарного розмінування, який за останнє десятиліття підтримав Україну шляхом навчання та технічних консультацій для зміцнення потенціалу її урядових установ. Нині в Україні діє лише невелика кількість організацій та операторів із розмінування. Серед них — Швейцарський фонд протимінної діяльності (FSD), який розширює діяльність, що почалася на східній Україні, де з 2014 року вирує війна. У Швейцарії також є ряд компаній, що виготовляють обладнання для розмінування.

Швейцарія вже бере участь у гуманітарному розмінуванні в Україні. Загалом 15,2 мільйона швейцарських франків було виділено у 2022 та 2023 роках, зокрема, на підтримку діяльності Женевського міжнародного центру гуманітарного розмінування та Швейцарського фонду протимінної діяльності. Федеральний департамент оборони, цивільного захисту та спорту (DDPS) надав українським рятувальникам машину для розмінування від Digger Foundation, організації, що базується у швейцарському кантоні Юра, та фінансує навчання з гуманітарного розмінування від  Женевського міжнародного центру гуманітарного розмінування для українських фахівців. Завдяки цьому додатковому пакету допомоги у 100 мільйонів швейцарських франків Швейцарія зможе посилити роботу з дезактивації вибухонебезпечних предметів та розмінування, яку проводить Швейцарський фонд протимінної діяльності (FSD) та інші оператори, надати обладнання та провести навчання українських саперів, підтримати уряд у його зусиллях щодо координації цієї ініціативи та вивчити інші інноваційні рішення. Проєкти відбиратимуть на основі потреб на місцях та можливостей різних операторів гуманітарного розмінування під загальною супервізією Посольства Швейцарії у Києві.

Рішення Федеральної ради Швейцарії підтримати Україну, чиї землі були забруднені мінами та іншими вибухонебезпечними предметами, є підтвердженням прихильності, викладеної у Плані дій Федерального департаменту оборони, цивільного захисту та спорту (DDPS) та Федерального департаменту закордонних справ (FDFA) щодо протимінної діяльності на 2023–2026 роки, який було презентовано 4 квітня 2023 року. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: