fbpx
Сьогодні
12:43 05 Жов 2023

В Україні зміниться порядок ввезення гуманітарної допомоги: як працюватиме це рішення

З 1 грудня за новим порядком здійснюватиметься митне оформлення гуманітарної допомоги, а також товарів військового призначення та подвійного використання, що ввозяться як гуманітарна допомога.

Про це попереджає Державна митна служба, пише Рубрика.

У чому проблема?

На сьогодні чинною є постанова уряду №174 від 1 березня 2022 року, в якій передбачена вимога про надання гарантійних листів кінцевих користувачів товарів гуманітарної допомоги.

Зазначений лист повинен оформлюватися кінцевим користувачем, яким є:

  • орган військового управління, визначений Міністерством оборони,
  • правоохоронний орган,
  • інше військове формування, утворене відповідно до закону,
  • Адміністрація Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації чи підпорядкований підрозділ, визначений нею,
  • військові адміністрації, утворені відповідно до законодавства або інший суб'єкт, що здійснює боротьбу з тероризмом відповідно до закону, та засвідчується його печаткою.

Яке рішення?

Новий порядок, затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 953 від 5 вересня 2023 року, набере чинності з 1 грудня.

Як це буде працювати?

Новий порядок передбачає, що митне оформлення гуманітарної допомоги здійснюватиметься:

  • у пунктах пропуску через державний кордон України,
  • без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності,
  • шляхом подання декларації про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою, у спосіб, визначений новим порядком.

Митне оформлення товарів військового призначення та подвійного використання як гуманітарної допомоги здійснюватиметься за наявності:

  • декларації про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою,
  • дозвільного документа Державної служби експортного контролю України, якщо його необхідність передбачена постановами Кабміну від 20 листопада 2003 року № 1807 та від 28 січня 2004 року № 86.

Виняток становитимуть товари, перелічені в постанові №1378 від 9 грудня 2022 року. На імпорт цих товарів не поширюється дія закону "Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання" в період воєнного стану.

Зауважують, що при цьому з 1 грудня 2023 року гарантійні листи кінцевих користувачів товарів гуманітарної допомоги під час ввезення в Україну таких товарів до митних органів не подаватимуться.

Нагадаємо, що Вірменія вперше від початку повномасштабного вторгнення російської федерації передала Україні гуманітарну допомогу.

Окрім того, від МЗС Німеччини та Центру допомоги мистецтву України (Ukraine Art Aid Center) у "Софії Київській" представники заповідника й волонтери на чолі з Іриною Нікіфоровою, яка опікується допомогою українським музеям, прийняли черговий гуманітарний вантаж для музеїв України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: