fbpx
Сьогодні
14:26 04 Жов 2023

Усі українські сміттєві полігони мають відповідати екостандартам ЄС: у чому рішення

English version here

З 1 січня 2030 року у рамках реформи управління відходами всі полігони в Україні мають або закритися або відповідати європейським стандартам екологічної безпеки.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Міндовкілля.

У чому проблема?

Закон "Про управління відходами", який набрав чинності 9 липня 2023 року, запустив реформу та оновив термінологію, принципи та підходи до управління відходами, привівши їх у відповідність до рамкової Директиви ЄС.

"Реформа спрямована на зменшення захоронення відходів та збільшення обсягів їх переробки, як у Європі. Однак зрозуміло, що на першому етапі ми не зможемо повністю відмовитися від полігонів, як наприклад, це вже зробила Швейцарія", заявила заступниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів Вікторія Киреєва.

Крім того, недосконале українське законодавство дає можливість бізнесу декларувати практично всі відходи як такі, що не становлять небезпеки і тим самим також уникати високої плати за поховання, у тому числі змішаних побутових відходів.

Яке рішення?

"Полігони в Україні будуть, але лише ті, які громади передбачать у регіональних та місцевих планах управління відходами та за умови, що вони повністю відповідатимуть сучасним стандартам безпеки. Прийматимуть такі полігони лише те, що не піддається рециклінгу", – наголосила Киреєва.

Як це працює?

Для підготовки до змін Міндовкілля розробило вимоги до плану приведення місць розміщення відходів у відповідність з новими вимогами законодавства.

План враховує норми статті 14 європейської Директиви 1999/31/ЄС, якою встановлено вимоги до подальшого функціонування наявних місць захоронення відходів.

Як зауважують, якщо полігони не відповідають сучасним стандартам (в Україні таких більшість), оператори мають розробити плани заходів та привести їх у відповідність або закрити.

План розроблятимуть на весь строк експлуатації місця розміщення відходів, але не більше ніж на 10 років з дня введення в дію.

Оператори мають передбачити заходи щодо:

  • удосконалення технічного стану полігону;
  • оновлення необхідного устаткування;
  • створення системи вилучення та знешкодження фільтрату і біогазу;
  • впровадження чи оновлення системи контролю та моніторингу впливу на довкілля;
  • організації належної протипожежної безпеки та умов праці.

Після розроблення планів оператори мають щороку оприлюднювати інформацію про заходи з приведення у відповідність полігонів, які контролюватиме Держекоінспекція. За порушення або невиконання інспекція анулюватиме дозвіл на обробку відходів.

Нагадаємо, що 23 серпня Міндовкілля порадило українському бізнесу готуватися до нововведень у рамках прийнятого закону "Про управління відходами".

Так, в Україні планують запровадити екологічний податок, як у європейських країнах, на захоронення та розміщення відходів на полігонах. Він повинен буде стимулювати переробку сміття, щоби залишати на звалищах тільки ті відходи, які не піддаються переробці.

Окрім того, Міністерство розвитку громад територій та інфраструктури планує скасувати старий наказ 2011 року щодо роздільного збирання побутових відходів, оскільки підготувало нову Методику.

Своєю чергою, очільник Міндовкілля Руслан Стрілець заявив, що Україні варто позбутися сміттєвих полігонів, а замість них мають з'явитися сміттєспалювальні та сміттєпереробні заводи.

Як писала Рубриуа, на Закарпатті підприємство Olnova Recyclingtechnik – Hammel-Ukraine ввело експлуатацію чергову сортувальну лінію OLNOVA МСЛ-1 для твердих побутових відходів (ТПВ).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: