fbpx
Сьогодні
09:47 01 Жов 2023

У Словаччині, всупереч екзитполам, на дострокових виборах перемогла проросійська партія

На виборах у Словаччині, які відбулися 30 вересня, за попередніми результатами після підрахунку майже всіх голосів, перемогу здобула антиукраїнська партія експрем'єра Роберта Фіцо.

Про це пише Aktuality, "ЄП".

Нагадаємо, що голосування на дострокових виборах у Словаччині проходило у суботу 30 червня.

Трохи раніше повідомляли, що перше місце за результатами виборів у Словаччині може зайняти партія "Прогресивна Словаччина", яка виступає за збереження сильної підтримки України та близька до президентки Зузани Чапутової.

У результаті ж, як повідомили у виданні, за підсумками обробки понад 99% протоколів, найбільше голосів отримала Smer-SD колишнього прем'єра Роберта Фіцо – 23,29%.

На другому місці опинилась "Прогресивна Словаччина", яка близька до чинної президентки Зузани Чапутової. Ця партія набрала – 17,07%.

Нагадаємо, за прогнозами одного з екзитполів, "Прогресивна Словаччина" повинна була випередити партію Фіцо і набрати понад 23% голосів.

На третьому місці партія "Голос" експрем'єра Петера Пеллегріні з 14,96%. Ця партія може вступити в коаліцію як прозахідними, так і проросійськими силами.

Ультраправа партія "Республіка" попередньо отримує 4,79% та вочевидь не проходить до парламенту.

Однак Словацька національна партія колишнього спікера Андрея Данко, також відома антиукраїнськими настроями, все ж здолала прохідний бар'єр з 5,67%. Це менше, ніж їй раніше прогнозували соцопитування.

З такими результатами розподіл мандатів може виглядати наступним чином:

  • партія Фіцо – 42,
  • "Прогресивна Словаччина" – 31,
  • "Голос" Пеллегріні – 27,
  • блок Матовича – 16,
  • християнські демократи – 13,
  • SaS – 11,
  • Словацька національна партія – 10.

Нагадаємо, що 30 вересня, відбулася зустріч президента України Володимира Зеленського та міністра оборони Словаччини Мартіна Скленара.

Що відомо про допомогу Словаччини Україні

Нещодавно прем'єр-міністр України Денис Шмигаль провів розмову зі словацьким колегою Людовітом Одором. Тоді ж сторони обговорили енергосистему та підтримку Братиславою України в частині імпорту електроенергії у зимовий період.

Окрім того, раніше Україна та Словаччина підписали контракт на виробництво САУ Zuzana 2.

Також, з хорватською DOK-ING та словацькою Way Industries Міністерство оборони України веде переговори щодо локалізації виробництва машин механізованого розмінування в Україні.

А ще президентка Словаччини Зузана Чапутова заявила, що Братислава готова допомогти Україні якнайшвидше виконати вимоги, необхідні для повноправного членства в Європейському Союзі.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: