fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 17:42 29 Вер 2023

(Не)очевидні способи піклування про ментальне здоров'я: як це працює?

Дарка Озерна про ментальне здоров’я Фото: Рубрика

На фестивалі KyivBookFest медична журналістка Дарка Озерна поділилась простими, але водночас неочевидними методами турботи про власне психологічне здоров'я.

Про це пише "Рубрика".

У чому проблема?

Повномасштабне вторгнення суттєво вплинуло на емоційний стан українців: почуття безпеки замінила постійна тривожність та невпевненість у завтрашньому дні. 

Дарка Озерна — біологиня за освітою, медична журналістка, популяризаторка здорового способу життя та авторка популярно-наукової літератури. Серед її книжок, зокрема, "Бути окей. Що важливо знати про психологічне здоров'я", "Ви це зможете! 7 складових здорового способу життя".

Експертка радить прості дії для турботи про своє ментальне здоров'я.

Яке рішення?

📌 Здоровий сон

За словами спікерки, коли ми висипаємось, ми сприймаємо світ тверезо, нашому мозку не хочеться зводити всі проблеми в абсолют. Але як спати, якщо всю ніч літають ракети? 

Журналістка радить облаштувати собі безпечний сховок для сну: купити надувний каримат та створити собі імпровізоване ліжко в коридорі. 

📌 Займатися рутинними справами та вести здоровий спосіб життя 

Варто сфокусуватись на повторювальних діях щодня: приготувати здорову поживну страву, зайнятись спортом або вийти на прогулянку, тримати свій дім в чистоті, придбати квіти та почати про них піклуватись. 

📌 Попрохати допомоги у близької людини

"Ви точно чули вислів "багаті багатіють, а бідні бідніють". З ментальним здоров'ям діє схожий принцип: коли вам погано, у вас немає сил вести здоровий спосіб життя та покращувати самопочуття, — говорить Дарка Озерна і радить: — Знайдіть "адекватну" людину, яка стане вашою милицею та опорою".

📌 Долучитись до колективної праці

Медична журналістка радить стати причетним до громади: волонтерити, відвідати громадські роботи або суботники, долучитись до сусідів та разом висаджувати квіти біля під'їзду.

"Ви вийшли кудись, мозок виробляє дофамін, ви відчуваєте єдність: "я серед своїх"", — пояснює Дарка Озерна. 

📌 Використовувати чорний гумор 

"Я живу в невисокій забудові та під час ракетного обстрілу сподіваюсь, що якщо і кудись прилетить, то в будинок-монстр на Подолі. Він високий, а мій будинок — ні. І заразом вирішимо питання незаконної забудови", — жартує спікерка.

Гумор тут працює як механізм подолання стресу, який допомагає морально триматись.  

Як це працює?

Прості дії допомагають покращити свій емоційний стан та відчути, що тримаєш своє життя під контролем. За ментальним здоров'ям варто слідкувати та за потреби звернутись до спеціаліста

Нагадаємо, в Україні стартувала інформаційна кампанія "Ти як?" про важливість піклування про власне психічне здоров'я. Її реалізують у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я, яку ініціювала перша леді України Олена Зеленська.

Також Рубрика розповідала, як зберегти фізичне та ментальне здоров'я дитини під час війни: досвід провідних психологів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: