fbpx
Сьогодні
12:59 27 Вер 2023

З початку війни в українських портах були заблоковані 100 суден, 50 з них вже вийшли

Станом на 26 вересня в українських портах залишалася лише половина зі 100 суден, які були заблоковані після початку повномасштабного вторгнення російської федерації на територію нашої держави.

Про це повідомив на Фейсбук керівник Моніторингової групи санкцій й свободи судноплавства Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко.

"Станом на 26 вересня зі 100 суден, що були заблоковані в українських портах на 24 лютого 2022 року, залишаються 50 суден: 29 з них – в портах Миколаївської області, 14 – в Херсоні, 5 – в Маріуполі. В портах Одеської області з різних причин залишаються два морських судна з числа 41, що були блоковані 24 лютого", підкреслив він у повідомленні.

Представник Моніторингової групи розповів, що з 50 суден:

  • 15 належать судновласникам із країн ЄС (Греції – вісім, Мальти – три, по одному судну Болгарії, Німеччини, Естонії, Данії),
  • 14 – судновласникам із Туреччини,
  • вісім – з України.

Серед інших судновласників, чиї судна заблоковані в українських портах, – компанії з:

  • Норвегії,
  • Китаю,
  • Великої Британії,
  • Чорногорії,
  • Бангладеш,
  • Маршаллових островів,
  • Лівану,
  • Єгипту,
  • Сінгапуру.

У порту "Чорноморськ" залишається і балкер EMMAKRIS III, який було затримано в липні 2022 року на вимогу Генпрокуратури в межах розслідування щодо його російського власника, повідомляють в тексті оновленої бази заблокованих суден моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень і редакції BlackSeaNews.

кораблі

Фото: Фейсбук / Andrii Klymenko

Нагадаємо, що на початок російської агресії в морських торговельних портах на Чорному та Азовських морях, окрім окупованого Кримського півострова, перебували 100 комерційних суден (без урахування суден портового флоту).

Судна не змогли залишити портів в умовах морської блокади з боку рф. 34 зі 100 суден належали компаніям-судновласникам із країн ЄС (21 – Греції), ще 24 – судновласникам із Туреччини.

Більшість суден прийшли під завантаження до українських портів буквально за день-два до початку повномасштабної війни. Частина суден на той момент перебувала в ремонтах на відповідних судноремонтних заводах у портах Чорноморська та Херсона.

Раніше речник Військово-Морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук повідомив, що на цей час небезпека в Чорному морі є саме через авіацію та ракетне озброєння росії. Водночас корабельні угруповання ворог уже не заводить до акваторії, оскільки боїться їх знищення.

Він також повідомив, що тимчасовим гуманітарним коридором у Чорному морі з Одеських портів вже вийшли сім суден.

Довідка

російська сторона 17 липня 2023 року направила Туреччині, Україні та ООН свої заперечення щодо продовження "зернової угоди" та де-факто припинила її дію.

У серпні Україна оголосила про відкриття у Чорному морі тимчасових коридорів для торговельних суден. ВМС України наголосили, що зберігається загроза з боку рф.

Маршрути передусім призначені для виходу цивільних суден, що знаходяться в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний ще з початку повномасштабного вторгнення росії.

Як відомо, 16 серпня з порту Одеси вийшло перше судно після припинення "зернової угоди", а 26 серпня – ще одне.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: