fbpx
Сьогодні
18:24 23 Вер 2023

Рішення для перемоги: Нацкомісія зі стандартів державної мови дозволила писати назву країни-агресора з малої букви

Національна комісія зі стандартів державної мови (НКСДМ) прийняла рішення щодо написання назв країни-агресора та її історичних аналогів з малої літери в текстах неофіційного характеру.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на пресслужбу комісії.

У чому проблема?

Після початку війни суттєво зросла кількість громадян, які почали спілкуватися українською мовою та відроджувати власну культуру. В українському суспільстві спостерігається різке зниження споживання російського інформаційного контенту.

В країні пришвидшилися процеси декомунізації та дерусіфікації: змінюються назви вулиць, які мали ім'я радянських чи російських діячів, та навіть перейменовуються населенні пункти. Також чимало людей після російського вторгнення почали писати назву країни-терористки та російських міст з маленької літери.

Однак відтепер, це дозволили робити офіційно.

Яке рішення?

На засіданні Нацкомісії зі стандартів державної мови 15 вересня розглянула питання про написання назви країни-агресора з малої букви, зважаючи на героїчну боротьбу українського народу за незалежність нашої держави та взявши до уваги звернення в соціальних мережах віце-прем'єр-міністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук.

Саме віцепрем'єр-міністр Ірина Верещук закликала Нацкомісію розглянути питання з приводу написання назви держави-агресора.

«Насправді, українці давно пишуть цю назву з маленької букви. Напевно, дискусії, власне, і немає. Але є в нас така установа як Національна комісія зі стандартів державної мови. Саме вона мала достатньо часу на те, щоб давно зробити свою пряму роботу – офіційно запропонувати відповідні зміни до правопису назви держави-ворога та її ватажків», – написала Верещук у Facebook.

Нацкомісія обговорила це питання урахуванням офіційних листів від Інституту української мови НАН України, Інституту мовознавства імені О. О. Потебні НАН України.

Як це працює?

В Нацкомісії заявили:

"Написання назв "російська федерація", "росія", "москва", "московія", "московське царство", "російська імперія"", "державна дума рф" тощо з малої букви можна не кваліфікувати як відхилення від норм української мови в текстах неофіційного характеру".

Але в офіційних документах має зберігатися написання за чинними нормами правопису власних назв. Саме цим пояснюється поява наказу МОН щодо змін у наказі, пов'язаних з написанням слів "Російська Федерація".

Варто зазначити, що міністр освіти і науки України Оксен Лісовий видав наказ (№1060 від 31.08.2023) про написання найменування держави-агресора "Російська Федерація" з великих літер. Він наказав виправити цю фразу, якщо в документах вона написана з маленької літери.

Оксен Лісовий на своїй сторінці у Facebook написав, що "правопис "РФ" з великої літери – це помилка, але вимога нормопроектування".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: