В Україні розпочалась загальнонаціональна кампанія для психологічної підтримки дітей в укриттях: у чому рішення

Міністерство освіти і науки України та Фонд Східна Європа запустили кампанію #BraveKidsUkraine. Мета компанії створити максимально комфортні психологічні умови для перебування дітей в укриттях.

Про це Укрінформу повідомили у Фонді Східна Європа, який є співавтором кампанії, цитує Рубрика.

У чому проблема?

Під час повітряної тривоги дітям може бути тривожно, стресово і навіть страшно.

"Ще торік ми усвідомили, що проблема подолання стресу під час повітряної тривоги стоїть дуже гостро", – розповідає президент Фонду Східна Європа Віктор Лях.

Яке рішення?

Щоб дітям під час повітряних тривог було спокійніше, Міністерство освіти і науки України та Фонд Східна Європа запустили кампанію #BraveKidsUkraine, мета якої – створити максимально комфортні психологічні умови для перебування дітей в укриттях.

"Ми з психологинею Світланою Ройз розробили для вчителів безкоштовний онлайн-курс, присвячений психологічній безпеці. А зараз, з початком нового навчального року, вирішили запровадити цю нову ініціативу. Бо розуміємо і знаємо, наскільки це важливо" — наголосив  Віктор Лях.

Як це працює?

У межах кампанії відомі люди, лідери думок, музиканти, актори та блогери з України та з-за кордону записують короткі відеоролики. Відео містять слова підтримки, побажання, вправи, ігри та цікаві завдання — усе легко повторити, перебуваючи у сховищі. Ці ролики допоможуть дітям під час тривог не нервувати в укриттях.

Одним із перших, хто підтримав кампанію #BraveKidsUkraine, став міністр освіти і науки Оксен Лісовий. У відеозверненні до дітей він наголосив, що боятися — це нормально: і для дорослого, і для дитини. Навіть супергерої часом сумують й почуваються невпевнено.

"Один із фокусів роботи команди МОН — створення безпечних умов для дітей та освітян. 1,5 млрд грн уряд виділив на облаштування укриттів у школах. Водночас для нас важливо не лише забезпечити школярів сховищами, а й створити комфортні умови для перебування в них. Я пишаюся українськими дітьми — поколінням сміливих та надзвичайно стійких людей. Тож цю кампанію ми запустили для кожної української дитини: від дошкільнят до підлітків, адже хочемо, щоб попри все вони почувалися в укритті впевнено і спокійно", — зазначив Лісовий.

Ідея кампанії належить Фонду Східна Європа. Вона з'явилася, коли організація у вересні минулого року у співпраці з МОН, ДСНС та МВС почала облаштовувати укриття в навчальних закладах. Спілкуючись із дітьми та освітянами, експерти проєкту зрозуміли, наскільки важливим є не тільки побутовий, а й психологічний комфорт школярів у таких приміщеннях.

За словами дитячої психологині Світлани Ройз, оскільки цьогоріч до школи пішли діти, які торік навчались онлайн і серед яких є ті, котрі нещодавно повернулися до України та не мають досвіду перебування в укритті, необхідно подбати про їхній супровід і стабілізацію стану.

Ройз наголосила, що психологічна складова так само важлива, як і перебування у безпечному місці.

"Складно спрогнозувати, якою буде реакція конкретної дитини на стрес. Але стан дитини залежить і від тих дорослих, які поруч. Тому важливо мати багато різних інструментів, щоб скерувати активність дитини, дати конкретні практики й допомогти зменшити тривогу, повернути відчуття стійкості. І саме цей проєкт дає відчуття підтримки від авторитетних для дітей різного віку людей. Вони пропонують без повчання прості, іноді смішні, практики у формі, яку легко сприйняти. І дають змогу відчути себе стійкими, де б ми не були" — зазначила Ройз.

За словами ініціаторів кампанії, впоратися зі стресом та віднайти внутрішні сили дітям вже допомагають:

  • переможці "Євробачення-2022" Kalush Orchestra,
  • переможниця "Євробачення-2016" Джамала,
  • волонтер Сергій Притула,
  • відомі британці — актор Стівен Фрай і дитяча письменниця й телеведуча BBC Нікола Девіс.

Перелік лідерів думок, які підтримали #BraveKidsUkraine, постійно збільшується. Вони пропонують дітям не лише слова підтримки, а й цікаві завдання, вправи, ігри та челенджі.

Кампанія #BraveKidsUkraine є частиною програми "Безпечна школа", яку Фонд Східна Європа реалізує у співпраці з Міністерством освіти і науки, Державною службою з надзвичайних ситуацій та Міністерством внутрішніх справ. Реалізується за підтримки проєкту "Фенікс", що виконується коштом Європейського Союзу.

Нагадаємо, Міністерство освіти і науки України проводить трансформацію психологічної служби та супроводу в системі освіти.

Також Рубрика писала, що в Україні діє 9 безоплатних "гарячих ліній" психологічної підтримки.

Окрім того, повідомлялось, що в Україні запускають національний проєкт підтримки жінок із родин військовослужбовців "Плюс-Плюс".

Свіжі дописи

  • Новини

“День вуличної музики та спорту”: до Києва повертається найбільший благодійний фестиваль

18 травня у Києві відбудеться “День вуличної музики та спорту” — найбільший благодійний музичний фестиваль,… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

Артилерія та ППО: Данія виділила 750 млн євро на військову допомогу Україні

16 травня, данський уряд вирішив виділити Україні новий пакет військової допомоги на 750 млн євро,… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

Дуда під час поїздки до Катару заохочував місцевий бізнес до відбудови України

Під час візиту до Катару президент Польщі Анджей Дуда розповів про можливості для місцевого бізнесу… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

Серед поранених очільник МВА: окупанти касетними боєприпасами обстріляли Вовчанську громаду

16 травня російські агресори вдарили касетними боєприпасами по селу Вовчанської громади Харківської області, внаслідок чого… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

У низці областей та Києві сьогодні знову вводитимуть графіки відключення світла, – ДТЕК

16 травня, починаючи з 16:00 у Києві, Київській, Дніпропетровській, Донецькій та Одеській областях будуть застосовуватись… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

На Харківщині внаслідок російських обстрілів загинули двоє жінок

Ворог продовжує обстріли Харківщини. В області внаслідок російських обстрілів двоє жінок загинули, четверо постраждали. Відкрито… Читати більше

Thursday May 16th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.