fbpx
Сьогодні
11:35 17 Вер 2023

Генсек НАТО: Україні потрібно готуватися до довгої війни з росією

Фото: РБК-Україна

Повномасштабна війна російської федерації проти України триватиме довго, й до цього потрібно бути готовими.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю Spiegel.

Як зазначив очільник НАТО, більшість воєн тривають довше, ніж очікувалося, коли вони починалися. Саме тому Альянс повинен готуватися до довгої війни в Україні.

"Ми прагнемо швидкого миру. Водночас, ми повинні усвідомлювати, що якщо президент Зеленський і українці перестануть воювати – їхня країна перестане існувати. Якщо президент Путін і Росія складуть зброю, у нас буде мир", підкреслив Столтенберг.

Генсек також  зауважив, що після завершення війни Україна повинна буде отримати гарантії безпеки, аби російська агресія проти неї не повторилась.

"Мирна угода не повинна слугувати для Росії перепочинком, щоб вона потім знову напала. Ми не можемо більше дозволити Росії ставити під загрозу безпеку в Європі. Немає жодних сумнівів, що Україна зрештою буде в НАТО", – зазначив генсек.

До слова, президент США Джо Байден заявляв, що війна в Україні не триватиме роками, оскільки президент рф владімір путін з часом ухвалить рішення, що це не в інтересах росії.

Окрім того, минулого місяця канадський прем'єр Джастін Трюдо заявив, що держави "Групи семи" усвідомлювали тривалий характер повномасштабної війни росії проти України та готові підтримувати Київ стільки, скільки буде потрібно.

Також голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі вважає, що наступ українських військових буде довгим та повільним, проте окупаційні війська вже зазнали величезних втрат.

Як писала Рубрика, за 18 місяців російської агресії в Україні прямі військові витрати та вартість втраченої техніки російської федерації становлять близько 167,3 млрд доларів.

Що відомо про вступ України до НАТО

Нагадаємо, що 30 вересня 2022 року Президент Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та Прем'єр-міністр Денис Шмигаль підписали заявку України на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку.

А вже у цьому році у Вільнюсі 11 та 12 липня відбувся саміт країн НАТО, однієї з головних тем якого була Україна.

У підсумковому комюніке саміту, оприлюдненому на сайті Альянсу, Глави держав та урядів країн Північноатлантичного альянсу визнали прогрес України на шляху євроатлантичної інтеграції та підтвердили, що майбутнє України – у НАТО.

Окрім того, Глави держав та урядів країн-членів НАТО погодилися скасувати вимогу про План дій щодо членства для України та заявили, що нададуть запрошення Україні приєднатися до Альянсу після "виконання умов".

До того ж, лідери країн "Групи семи" (G7) погодили на полях саміту НАТО у Вільнюсі "Спільну декларація про підтримку України" (Joint Declaration of Support for Ukraine).

За підсумками Президент заявив, що за два дні саміту НАТО у Вільнюсі вдалося прибрати будь-які сумніви та двозначності щодо того, чи буде Україна в НАТО.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: