fbpx
Сьогодні
14:41 12 Вер 2023

Литва не пропускатиме через кордон автомобілі з російськими номерами: або пішки, або автобусом

Фото: grodnonews.by

Литва після роз'яснення Європейської комісії не пропускатиме автомобілі, що мають російські номери: винятком став Калінінград – за умови, якщо авто прямує транзитом.

Про це пише LRT, посилаючись на представників литовської влади.

Як розповіли у виданні, минулої п'ятниці Єврокомісія оприлюднила роз'яснення щодо антиросійських санкцій, згідно з якими автомобілі з російськими номерами не можуть в'їжджати на територію ЄС.

"На цей момент громадяни Росії можуть перетинати кордон, якщо вони мають на це право, або автобусом, або пішки", наголосила заступниця міністра закордонних справ Литви Йовіта Нелюпшене.

У LRT уточнили, що винятком стануть мандрівники, які прямують транзитом до Калінінграда. Саме вони зможуть проїхати своїм приватним транспортом. В іншому випадку спроби в'їхати на литовську територію на автомобілі з російською реєстрацією можуть призвести до проблем.

"Будь-хто, хто перетинає кордон, чи то громадянин Росії, чи громадянин ЄС, на машині з російськими номерами, якщо у нього немає підтверджуючих документів, що він їде до Калінінграда транзитом, повинен знати, що його автомобіль буде конфісковано", – пояснила Нелюпшене.

У митній службі заявили, що досі Литва відмовлялася пускати лише автомобілі, призначені для продажу. В іншому випадку в країну могли потрапити російські автомобілі.

"Ці автомобілі не мали товарного статусу. Вони зареєстровані там (в росії. – ред.), а це означає, що вони належать людині, яка там зареєстрована і проживає… Нове роз'яснення добре підкреслює, що якщо (авто – ред.) зареєстрований в Росії, з російськими номерами, він не може в'їхати", – сказав прессекретар литовськї митниці Роландас Юргайтіс.

За даними Єврокомісії, це не нова заборона, але до цього часу країни-члени ЄС не застосовували її однаково.

Заборона на ввезення з росії поширюється на автомобілі, фотоапарати, ноутбуки та сотні інших предметів повсякденного вжитку, повідомив речник Єврокомісії Деніел Феррі.

Як наголосив він, росіян не будуть роздягати, якщо вони прийдуть в одязі російського виробництва, але до цінностей, призначених для продажу, таких як автомобіль, потрібно ставитися "більш суворо".

Нагадаємо, що роз'яснення Єврокомісії запросила Німеччина, яка з кінця червня не тільки обмежила в'їзд російських автомобілів, але й конфіскує їх всередині країни, повідомили місцеві ЗМІ.

Як повідомляли, у поясненні Єврокомісії йшла мова про те, що під час перетину кордону з Європейським Союзом у громадян рф можуть конфіскувати авто, телефони, іншу техніку та цінні речі.

Як писала Рубрика, громадяни України, які евакуйовуються з тимчасово захоплених територій, можуть повернутися на підконтрольну територію України через гуманітарний коридор Колотилівка (рф) — Покровка (Україна).

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: