fbpx
Сьогодні
18:57 11 Вер 2023

Зеленський намагається переконати Байдена схвалити рішення про передачу ATACMS для України цієї осени

Президент України Володимир Зеленський заявив, що сподівається отримати балістичні ракети далекого радіусу дії ATACMS уже цієї осені. Для цього він вкотре матиме розмову із президентом США Джо Байденом, щоб переконати його схвалити таке рішення.

Про це Зеленський сказав в інтерв'ю CNN, повідомляє Рубрика.

«Це дуже важливо. Почнімо з ATACMS. Я сподіваюся і я буду говорити з президентом Байденом. Для мене дуже важливі його думки і його підтримка. Я думаю, що він може змінити цю сторінку і цю війну. Одного разу він зробив це з HIMARS. Це було дуже важливо», — сказав президент.

Зеленський зазначив, що вже не вперше говоритиме з Байденом стосовно ракет ATACMS.

«Це не перший діалог. Отже, ми рухаємося. Сподіваюся, восени ми їх [ракети] отримаємо. Для нас дуже важливо не робити паузу в цьому контрнаступі, і вони [ATACMS] мені дуже потрібні», — наголосив він.

Зеленський наголосив, що з цією ж метою варто якнайшвидше пересадити українських льотчиків на західні винищувачі.

Президент додав, що також говоритиме з Байденом про літаки. Партнери повинні знати і розуміти, що «ми не контролюємо небо», підкреслив Зеленський.

Що відомо про ATACMS

Армійські тактичні ракетні системи ATACMS – це ракети класу "земля-земля" з дальністю близько 300 кілометрів, що приблизно в чотири рази більше, ніж ракети, які використовуються мобільними системами HIMARS, які США почали надсилати в Україну минулого року.

У квітні голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі заявив, що Сполучені Штати не постачатимуть Україні ракети великої дальності ATACMS, але розглядають інші варіанти, щоб надати ЗСУ більше можливостей на полі бою.

Однак наприкінці травня президент США Джо Байден офіційно оголосив про заміну голови генерального штабу США Марка Міллі на Чарльза Брауна.

При цьому глава МЗС Дмитро Кулеба обговорив можливі постачання далекобійних ракет ATACMS із держсекретарем США Ентоні Блінкеном, і зазначив, що "ця опція залишається відкритою".

Нагадаємо що українське керівництво як військове, так і політичне наголошує, що ЗСУ потребують далекобійної зброї для перемоги у війні. Довгий час партнери не хотіли надавати Україні таку зброю. Вони побоювалися, що військові можуть використати її для ударів по території рф.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: