fbpx
Сьогодні
Фото 16:39 11 Вер 2023

У ГУР опублікували унікальні кадри спецоперації з повернення "Вишок Бойка"

Фото: ГУР

Українські військові змогли встановити контроль над "вишками Бойка" у Чорному морі. Унікальні документальні кадри таємної спецоперації на газовидобувних платформах опублікувало Головне управління розвідки МО України, повідомляє Рубрика.

У ГУР уточнили, що спецоперація складалася з:

  • прориву до "вишок Бойка" на надувних човнах;
  • зачистки об'єктів та демонтажу засобів розвідки росіян;
  • зіткнення з авіацією РФ;
  • евакуації "Конана" – воїна, який опинився за бортом та провів у відкритому морі 14 годин.
кадри спецоперації з повернення

Фото: ГУР

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, підрозділи Головного управління розвідки Міноборони провели спецоперацію, унаслідок якої Україна повернула під контроль газові та нафтові платформи в Чорному морі між Кримом та Одесою. Ці об'єкти більш відомі під назвою "вишки Бойка".

кадри спецоперації з повернення

Фото: ГУР

росія окупувала ці бурові газо- та нафтовидобувні платформи біля берегів Криму в Чорному морі у 2015 році, а з початком повномасштабного вторгнення використовувала у військових цілях. Зокрема, як вертолітні майданчики і для розміщення засобів РЛС.

кадри спецоперації з повернення

Фото: ГУР

Розвідники розповіли, що провели унікальну операцію зі встановлення контролю над "вишками Бойка". Зокрема під контроль були повернуті бурові платформи "Петро Годованець" та "Україна", а також СПБУ "Таврида" і СПБУ "Сиваш".

кадри спецоперації з повернення

Фото: ГУР

 

Довідка про "вишки Бойка"

LB.ua писало, що у 2011 році тогочасний міністр енергетики та палива Юрій Бойко за державні кошти нібито придбав бурову платформу сінгапурського виробництва. Купівля, як стверджувалося, відбулася не безпосередньо в заводу-виробника Keppel, а через посередника — британську компанію Highway Investments Processing.

кадри спецоперації з повернення

Фото: ГУР

Так, українське міністерство, як писало ZN.ua, витратило 400 мільйонів доларів. Така ціна є завищеною порівняно до даних виробника. Пізніше Україна придбала другу платформу також через посередника. Через підозру в корупції ці станції назвали "вишками Бойка".

кадри спецоперації з повернення

Фото: ГУР

Із 2015 року бурові установки "Петро Годованець" та "Україна" були захоплені військами рф і перебазовані з зони Одеського газового родовища до тимчасово окупованого Криму. Пізніше, за даними інформагентства УНІАН, Печерський суд Києва наклав арешт на ці установки. У 2016 році Генеральна прокуратура України заявила, що прямих доказів причетності Бойка до схеми з буровими установками немає.

 

кадри спецоперації з повернення

Фото: ГУР

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: