fbpx
Сьогодні
21:30 10 Вер 2023

Проведено понад 100 000 консультацій з питань сексуального та репродуктивного здоров'я: рішення від UNFPA

Завдяки проєкту мобільних гінекологічних бригад UNFPA проведено понад 100 000 консультацій з питань сексуального та репродуктивного здоров'я в Україні.

Про це інформує Рубрика.

У чому проблема?

Система охорони здоров'я України зазнала руйнівного впливу внаслідок повномасштабного вторгнення російської федерації.  За Всесвітньої організації охорони здоровʼя , з 24 лютого 2022 року було задокументовано 1129 випадків атак на систему охорони здоров'я, 1006 медичних закладів було пошкоджено або зруйновано, 78 медичних працівників і працівниць було вбито.

Ситуація також ускладнюється через руйнування інфраструктури логістики та вимушене переміщення медичних працівників і працівниць з областей, де тривають бойові дії або більш інтенсивні обстріли. Через це місцеві жителі та жительки залишаються без доступу до якісної медичної допомоги.

Яке рішення?

Завдяки проєкту мобільних гінекологічних бригад, який реалізує UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення, жительки віддалених районів 22 областей України мають можливість безкоштовно отримати низку послуг у сфері сексуального та репродуктивного здоров'я. Фахівці та фахівчині мобільних гінекологічних бригад за потреби консультують і чоловіків. На сьогодні мобільні гінекологічні бригади надали понад 100 000 консультацій. Важливо відзначити, що 70 відсотків діагнозів були встановлені фахівцями та фахівчинями мобільних гінекологічних бригад уперше.

Як це працює?

"Бригади оглядають і жінок, і чоловіків – від 15 до 20 щоденно. Інколи бувають ситуації, коли лікарі виявляють необхідність хірургічного лікування, бачать потребу госпіталізації у звʼязку з серцево-судинними захворюваннями. Ми завжди пояснюємо пацієнтам, що якщо є проблема, то її слід одразу розвʼязувати у стаціонарі", – зазначає Людмила Гапонова, регіональна координаторка мобільної гінекологічної бригади на Харківщині.

З жовтня 2022 року послугами мобільної гінекологічної бригади у Харківській області скористалися 4549 жінок.

"Ми бачимо, що через війну у деяких жінок є проблеми, пов'язані з психологічним станом, що відображаються на функціях жіночого здоров'я. Вони були позбавлені медичної допомоги ще через Covid-19, потім уже через повномасштабну війну. Такі жінки особливо потребують планових профілактичних оглядів лікарів різних спеціалізацій. Адже часто вони не мають ані психологічного, ані фізичного ресурсу, щоб спеціально приїхати на огляд у місто. Важливо, що мобільні бригади можуть приїхати у місце їхнього проживання, щоби провести профілактичний огляд і вчасно запобігти розвитку хвороби", – додає Вікторія Матевощук, менеджерка з комунікацій благодійного фонду "Інститут Розвитку Сім'ї та Дитини", одного з імплементаційних партнерів проєкту.

Дізнатися розклад виїзду мобільної гінекологічної бригади в конкретній області можна на гарячій лінії з питань підтримки жіночого здоров'я за телефоном 3033.

Гаряча лінія працює щодня з 9:00 до 18:00.

Довідка

Мобільні гінекологічні бригади працюють у рамках заходів гуманітарного реагування UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, за фінансової підтримки Європейського союзу (ЕСНО), Міністерства закордонних справ Франції та Республіки Корея. Детальніше про напрямок сексуального та репродуктивного здоровʼя:https://ukraine.unfpa.org/uk/SRHprogram 

Нагадаємо, на Київщині мобільна гінекологічна бригада працює на базі Київського обласного перинатального центру. Працівники бригади приїжджають до різних населених пунктів зі своїм діагностичним обладнанням та витратними матеріалами. Також бригада має із собою тести для визначення гепатитів, сифілісу, ВІЛ та рівня цукру в крові.

Зазначимо, що "Рубрика" разом із мобільною гінекологічною бригадою побувала на виїзді в Клюках — одному з найвіддаленіших сіл Київщини. Тут жінки мають досить обмежений доступ до медицини, тож приїзд лікаря до них — справді особлива й важлива подія. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: