fbpx
Сьогодні
19:40 07 Вер 2023

Костін: через тортури у російському полоні пройшли близько 90% українських військових

English version here

Близько 90% українських військовополонених пройшли через катування, зґвалтування, погрози сексуального насильства або інші форми жорстокого поводження.

Про це заявив генпрокурор Андрій Костін під час зустрічі зі Спеціальною доповідачкою ООН з питань катувань, доктором Еліс Джил Едвардс, пише Рубрика.

"На всіх визволених територіях ми знаходимо свідчення цих жахіть. Лише в Херсонській області зафіксовано 11 катівень. У Харківській області розслідується майже 100 випадків катувань, у яких встановлено понад 700 постраждалих", зазначив очільник генпрокуратури.

За даними генпрокурора наразі ідентифіковано 156 підозрюваних – військовослужбовців рф та представників окупаційної "влади".

Обвинувальні акти щодо 114 осіб скеровано до суду, 35-х засуджено за катування та жорстоке поводження як воєнні злочини.

"Агресор використовує тортури і як зброю війни, і як метод знищення української ідентичності в умовах окупації", – констатував Генпрокурор.

Як зауважив Костін, станом на зараз встановлено понад 160 осіб, які постраждали там від рук російських катів. Тисячі інших все ще залишаються в російському полоні, додав очільник генпрокуратури.

Нагадаємо, що Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження щодо відео, на якому російські загарбники розстрілюють беззбройного українського солдата відразу після його слів "Слава Україні!"

Окрім того, від катувань російських загарбників за період повномасштабної війни постраждали 75 українських дітей, більшість із них – у с. Ягідне Чернігівської області.

Як писала Рубрика, координаційна група (Core Group) розглядає варіант створення так званого інтернаціоналізованого трибуналу щодо злочину агресії росії проти України, а також створення трибуналу на підставі резолюції Генеральної Асамблеї ООН.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: