В Українському католицькому університеті запускають курс із кримськотатарської мови: навіщо це рішення

Курс із вивчення кримськотатарської мови, яка перебуває під загрозою зникнення, вирішили запустити в Українському католицькому університеті

Про це повідомив керівник офісу ректора УКУ Роман Назаренко, пише Рубрика.

У чому проблема?

Згідно з класифікацією ЮНЕСКО 2010 року, кримськотатарська мова належить до мов, що перебувають під загрозою зникнення. За визначенням, мовами цієї групи спілкуються виключно старші покоління, які можуть розуміти мову та зазвичай не розмовляють нею зі своїми дітьми та між собою.

Однією з причин такого ступеня ризику для кримськотатарської ЮНЕСКО визначає масову депортацію носіїв мови до Центральної Азії. Однак за оцінками фахівців Інституту сходознавства Національної академії наук імені Агатангела Кримського, реальний ступінь загрози зникнення кримськотатарської зараз є "критичним".

Додаткова небезпека для збереження і розвитку виникла внаслідок тимчасової окупації Криму, де проживає більшість носіїв мови.

Яке рішення?

В Українському католицькому університеті вирішили розпочати курс із кримськотатарської мови.

Як це працює?

Курс викладатимуть в Інституті релігії та суспільства. Програма передбачає 15 лекцій протягом семестру.

Окрім вивчення мови, пропонують ознайомлення з елементами кримськотатарської культури та екскурсію "мусульманським Львовом".

Фото: Фейсбук / Roman Nazarenko

Після завершення курсу студенти отримають сертифікат УКУ із призначенням трьох кредитів ECTS.

Групи набирають за двома форматами – наживо та дистанційно. Подати заявку на курс можна до 13 вересня за цим посиланням.

Старт програми запланований на 16 вересня.

В Україні створюють Національний корпус кримськотатарської мови. У межах проєкту кримськотатарську мову хочуть додати в онлайн-перекладачі та інтерфейси компʼютерів.

Створення цієї платформи допоможе зробити кримськотатарську мову більш широковживаною. Це створить умови для її дослідження та розвитку. Так вважають розробники.

Окрім того, в Україні створили кримськотатарське видавництво — Kitap Qalesi, яке у перекладі з кримськотатарської означає "Книжкова фортеця".

Окрім того, Рубрика розповідала про наявність у Києві серії графічних табличок із датами, що розташовані в різних місцях столиці, та мобільного застосунку, який пов'язує таблички між собою та простими словами розповідає багатовікову історію утисків української мови.

"Рубрика" розповідала про роботу цього проєкту. Читайте докладніше у нашому матеріалі: ""Лінгвоцид": як таблички в Києві й мобільний застосунок розповідають про спроби росії знищити українську мову".

Свіжі дописи

  • Новини

На Дніпропетровщині війська рф зранку вдарили по Нікополю: 2 загиблих, 2 поранених

Внаслідок ранкового ворожого обстрілу Нікополя Дніпропетровської області загинуло дві мирні людини, ще дві постраждали. Про… Читати більше

Thursday May 9th, 2024
  • Новини

ЗСУ за минулу добу знищили ще 1300 окупантів та 35 ББМ

Минулої доби, 8 травня, Сили оборони ліквідували ще 1300 загарбників, таким чином загальні втрати російських… Читати більше

Thursday May 9th, 2024
  • Новини

Генштаб: на фронті впродовж доби відбулося 146 бойових зіткнень

Війська російської федерації збільшили кількість атак практично на всіх напрямках. Загалом на фронті впродовж доби… Читати більше

Thursday May 9th, 2024
  • Новини

У росії кажуть про удари по Бєлгороду та атаку дронів на нафтобазу на Кубані

У ніч проти 9 травня в російському Бєлгороді пролунали кілька вибухів та сталися пожежі у… Читати більше

Thursday May 9th, 2024
  • Новини

ППО вночі на Одещині знищила 17 ворожих “Шахедів” із 20 запущених

Вночі 9 травня російські загарбники для чергової повітряної атаки по Україні  застосували два десятки дронів-камікадзе… Читати більше

Thursday May 9th, 2024
  • Новини

Зеленський окреслив нагальні пріоритети: позиції на фронті, захист людей і громад, зрив будь-яких спроб наступу росіян

Президент України Володимир Зеленський окреслив нагальні пріоритети: позиції на фронті, фізичний захист людей і громад,… Читати більше

Wednesday May 8th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.