fbpx
Сьогодні
09:40 29 Сер 2023

Одностатеві шлюби підтримують більше третини українців

Фото: УНІАН

Більше третини українців підтримують одностатеві шлюби. Проти цього виступили 42%.

Про це свідчать результати опитування, яке до Дня Незалежності України провела соціологічна група "Рейтинг".

Більше третини українців підтримують одностатеві шлюби. Кожен третій респондент допускає легалізацію одностатевих шлюбів (37% – за, 22% – не визначились).

За результатами дослідження 42% опитаних українців висловилися проти легалізації одностатевих шлюбів, і 33% з них – категорично проти.

Зазначається, що молодші респонденти більше, ніж старші, підтримують запровадження одностатевих шлюбів в Україні, а жінки проявляють більше толерантності до таких союзів.

У правозахисному ЛГБТ-центрі "Наш світ" зазначили, що суспільна підтримка легалізації одностатевих союзів в Україні зростає. Зокрема, за даними опитування Київського міжнародного інституту соціології, опублікованого в червні 2023 року, запровадження в Україні реєстрованих партнерств для одностатевих пар підтримали 28% респондентів. Проти були 39%, а 26% відповіли, що їм байдуже.

"Таким чином, за результатами всіх опитувань громадської думки, проведених після початку повномасштабного російського вторгнення, українське суспільство ставиться до легалізації одностатевих союзів переважно толерантно — схвально або байдуже, — і це ставлення постійно покращується. За даними соціологічної групи "Рейтинг", кількість їхніх прихильників вже впритул наблизилася до кількості опонентів", — додали у ЛГБТ-центрі "Наш світ".

У респондентів також запитували, якою вони бачать Україну в майбутньому, 69% українців вважають, що у найближчі п'ять років Україну очікує розвиток, 21% – думають, що буде застій.

Також у дослідженні респонденти переважно хочуть мати в Україні безкоштовну медицину та освіту (з цим погодились 61% і 57% опитаних відповідно), не продавати землю іноземцям (57%).

За підвищення доходів населення має відповідати держава, а не людина, вважають більшість опитаних (53%).

Довідка

13 березня у Верховній раді України зареєстрували законопроект № 9103 "Про інститут реєстрованих партнерств". Мета цього документу – створення в Україні інституту реєстрованих партнерств, що буде доступний як для одностатевих, так і для різностатевих пар.

26 квітня петиція на підтримку реєстрованих партнерств для одностатевих і різностатевих пар набрала необхідні 25 тисяч підписів на сайті президента. 26 травня з'явилась відповідь від президента Володимира Зеленського.

"Долаючи важкі випробування, українська держава свідомо обрала рух назустріч європейським стандартам, основу яких складають три засадничі цінності Ради Європи – демократія, верховенство права та права людини", – йдеться у відповіді.

Водночас Зеленський нагадав, що згідно з Конституцією України шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка (стаття 51), а в умовах воєнного чи надзвичайного стану Конституція не може бути змінена (стаття 157).

Нагадаємо, 27 серпня у  центрі Харкова відбувся веселковий велотрек у рамках ХарківПрайду. Це вже п'ята подія ХарківПрайду 2023. Цьогорічна програма ХарківПрайду зосереджена на проведенні заходів, корисних для міста Харкова, його мешканців та мешканок.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: