fbpx
Сьогодні
Фото 17:45 19 Сер 2023

Рішення для перемоги: в Україні розробили ударний дрон SkyKnight 2 з використанням ШІ

English version here

Фото: надані виробником

Українські інженери розробили новий ударний безпілотник SkyKnight 2, до створення якого залучили штучний інтелект.

Про це пише Рубрика, посилаючись на АрміяІнформ.

У чому проблема?

Безпілотні літальні апарати на сучасній війні мають широке застосування. Одним з важливих напрямків є виробництво дронів для знищення ворожих цілей. 

Компанія-виробник дрона SkyKnight 2 подала свою розробку до Міноборони, коли почалася пришвидшена процедура оформлення допуску до експлуатації.

Яке рішення?

"Перед тим, як ми подали документацію щодо отримання допуску до експлуатації до Міноборони, дрон у нас вже був готовий. Згодом ми створили програму методики випробувань спільно з фахівцями Міністерства оборони, провели заводські випробування та отримали відповідні протоколи", повідомили інженери.

Як додали вони, тільки після цього вони отримали свідоцтво про допуск до експлуатації.

"Щодо часу, то всі процедури зайняли у нас близько місяця. У подальшому з нами працювала військова "прийомка" на предмет можливості підписання контракту. Нині вже всі необхідні папери ми маємо", підкреслили фахівці.

Як це працює?

У виданні АрміяІнформ розповіли, що дрон можна використовувати для ураження цілей:

  • методом самознищення,
  • методом скидання корисного навантаження на ціль.

Дрон опціонально обладнаний модулем mesh-мережі та спеціалізованим польотним ядром з модулем АІ, який має протидіяти російським комплексам придушення БПЛА.

Максимальне корисне навантаження, яке безпілотник може із собою носити, — два з половиною кілограми.

дрон SkyKnight 2

Фото: надані виробником

"SkyKnight 2 доволі швидкий, потужний і водночас тихий", – розповів головний інженер Сергій.

За його словами, у дрона є автоматичний режим польоту. Розробка може працювати по цілі, навіть якщо та не стоїть на місці.

дрон SkyKnight 2

Фото: надані виробником

"Це коли оператор визначив ціль, яку потрібно уразити, і безпілотник летить до неї в автоматичному режимі, оскільки ним керує вже бортовий комп'ютер.

Навіть якщо втрачається зв'язок внаслідок глушіння ворожими засобами РЕБ, наш дрон все одно долетить до визначеної оператором цілі", – розповідає інженер.

Якщо оператор вже має навички пілотування на DJI, Autel, на стабілізованих платформах, то SkyKnight 2 він засвоїть дуже швидко.

"До речі, якраз у грудні минулого року ми вперше почули про Акселератор Міноборони і почали співпрацювати з фахівцями, які згодом увійшли до команди Акселератора", – розповідають виробники.

Довідка

Акселератор Міноборони — постійно діючий орган, покликаний прискорювати процеси всередині Міноборони задля лідерства у міл-тек Сил оборони України.

Перші результати:

  • процес опрацювання заявок від розробників озброєння та військової техніки (ОВТ) до їх кодифікації й допуску до експлуатації для зрілих рішень скорочено до 45 днів;
  • процес взаємодії сектору ОВТ у комунікації з Міноборони 

Нагадаємо, фонди "Повернись живим", United24 та банк "Монобанк" у рамках операції "Єдність" зібрали кошти для придбання FPV-дронів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: