fbpx
Сьогодні
09:06 18 Сер 2023

США схвалили постачання Україні винищувачів F-16 з Данії та Нідерландів, - Reuters

English version here

Винищувач F-16

Сполучені Штати офіційно схвалили відправку в Україну американських винищувачів F-16 з Данії та Нідерландів відразу після того, як завершиться підготовка українських пілотів.

Про це інформує видання Reuters з посиланням на американського посадовця, ім'я якого не називається, цитує Рубрика.

Вашингтон надав Данії та Нідерландам офіційні запевнення, що США прискорять затвердження всіх необхідних запитів третіх сторін на передачу F-16 Україні, щоб вона отримала винищувачі, коли пілоти пройдуть навчання, пише видання.

Данія і Нідерланди, які очолюють авіаційну коаліцію, нещодавно надіслали США запит про надання відповідних гарантій.

Джерело Reuters розповіло, що державний секретар Ентоні Блінкен надіслав листи своїм датським і голландським колегам із запевненням, що запити будуть схвалені.

"Цим листом я висловлюю повну підтримку Сполученими Штатами як передачі Україні винищувачів F-16, так і підготовці українських пілотів кваліфікованими інструкторами F-16", – йдеться у листі Блінкена, з копією якого ознайомилося видання.

При цьому він наголосив, що залишається критично важливим, аби Україна була здатна захистити себе від російської агресії та порушення її суверенітету.

Блінкен висловив переконання, що схвалення запитів третіх сторін дасть Україні змогу "повною мірою скористатися своїми новими можливостями, щойно перший набір пілотів завершить навчання".

Як повідомлялося, президент США Джо Байден у травні схвалив програми навчання українських пілотів на F-16, але терміни постачання літаків досі не називалися.

Що відомо про навчання українських пілотів на винищувачах F-16

Нагадаємо, питання надання Україні винищувачів F-16 обговорювалось у межах засідання Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн") у червні.

Після неї стало відомо, що до липня партнери України планують затвердити програму навчання українських пілотів, інженерів та техніків на винищувачах F-16, самі навчання проходитимуть у спеціально створеному центрі у одній з європейських країн.

За даними видання Politico, передача Україні західних винищувачів F-16 може відбутися на початку 2024 року.

Раніше прем'єр-міністри Нідерландів та Великої Британії домовилися працювати над формуванням міжнародної коаліції винищувачів для України. До них долучилася і Данія.

На початку червня речник Повітряних сил полковник Юрій Ігнат повідомив, що Київ відібрав перші групи українських пілотів для навчання у Британії.

6 липня, Вища рада національної оборони Румунії (CSAT) обговорила проєкт створення в країні центру підготовки льотчиків для керування винищувачами F-16, яким зможуть користуватись члени НАТО і країни-союзники.

Глава держави Володимир Зеленський анонсував, що у серпні розпочнуться навчання військових Збройних сил України на американських винищувачах F-16.

Проте спікер Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат заявив, що Україна не зможе отримати від союзників винищувачі F-16 найближчої осені чи зими. Тому зараз необхідно посилити протиповітряну оборону.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: