fbpx
Сьогодні
Фото 12:34 18 Сер 2023

Харлан повідомила, що працює в СБУ: "Хай росіяни бояться"

Фото: СБУ

Національна академія СБУ, за відмову на змаганнях потиснути руку російській спортсменці, вручила українській фехтувальниці Ользі Харлан найвищу нагороду закладу – знак пошани.

Про це повідомила пресслужба СБУ, передає Рубрика.

Ректор Національної академії СБУ Андрій Черняк заявив, що Харлан продемонструвала на світовій спортивній арені "головний український меседж".

Фото: СБУ

"Жодних рукостискань із росіянами, лише зброя! І лише перемога! Це гідний і сильний вчинок представниці СБУ! За який вам, пані Ольго, вдячна вся Україна", — сказав він.

Сама олімпійська чемпіонка подякувала всім українським захисникам та зазначила, що вони надихають її на боротьбу на спортивній арені.

Як зазначається, Ольга Харлан уже тривалий час працює в Національній академії СБУ. Під час зустрічі з курсантами академії вона зазначила, що "ми не можемо тиснути руку нашому ворогу, а повинні показувати всьому світу, що війна триває".

"Ці "нейтральні" спортсмени не повинні бути на міжнародній арені. І ми будемо все робити, щоб їх не було ні на олімпіаді, ні на жодних світових змаганнях. Я пишаюсь бути співробітницею Служби безпеки України, зокрема Національної академії СБУ. І пишаюсь тим, що росіяни знають, що я працюю в СБУ. Хай бояться", — сказала Харлан.

Фото: СБУ

Ольга Харлан виступає перед курсантами Національної академії СБУ

Фото: СБУ

Довідка

Лідерка збірної України з фехтування Ольга Харлан 27 липня здобула перемогу над атлеткою з росії Анною Смірновою в 1/32 чемпіонату світу з фехтування. Поєдинок завершився з рахунком 15:7 на користь українки.

Опісля українська спортсменка відмовилася тиснути руку росіянці. Харлан висунула вперед зброю, запропонувавши "стукнутися" шаблями замість того, щоб тиснути руку Смірновій. Однак росіянка відхилила цей жест і близько 50 хвилин чекала саме на рукостискання.

Згідно з правилами Міжнародної федерації фехтування, відмова фехтувальника "привітати" суперника до або після поєдинку карається чорною карткою (дискваліфікацією). Тож українку зняли з участі на чемпіонаті світу.

Міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт розповів, що Україна заздалегідь попередила Міжнародну федерацію з фехтування, що українські спортсмени не тиснутимуть руку російським атлетам під нейтральним прапором.

Після суспільного розголосу та критики FIE призупинила, але не скасувала дискваліфікацію Харлан. Це означало, що українка може взяти участь у жіночих командних змаганнях на Чемпіонаті світу з фехтування в Мілані. Після цього спортсменку мали відсторонити.

Міжнародний олімпійський комітет 28 липня надав Харлан автоматичну кваліфікацію до участі в Олімпійських іграх.

Згодом Всесвітня федерація фехтування FIE оголосила, що змінить правила рукостискань на офіційних змаганнях.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: