fbpx
Сьогодні
22:28 13 Сер 2023

Україна закликала ООН відреагувати на терор росії в Чорному морі

Дії росії стосовно зупинки цивільного судна в Чорному морі є відвертим ігноруванням прав чорноморських держав на вільне судноплавство та прав іноземних суден на мирний прохід через територіальне море прибережних країн.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на заяву міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова.

Кубраков повідомив, що Україна закликала ООН та партнерів жорстко відреагувати на дії росії та докласти всіх зусиль для припинення терору в Чорному морі та вжити заходів проти російської федерації як країни-члена Міжнародної морської організації.

"З метою уникнення провокацій рекомендуємо капітанам суден, які прямують до/з українських морських портів, пропливати якомога ближче до узбережжя північно-західної частини Чорного моря через територіальні води Туреччини, Румунії та Болгарії", – додав міністр.

Довідка

Міноборони рф сьогодні, 13 серпня, заявило, що зупинило у Чорному морі іноземне судно. Воно нібито йшло у порт Ізмаїла в Одеській області.

росія каже, що один з її військових кораблів зробив "попереджувальні постріли" по вантажному судну в Чорному морі після того, як воно не відреагувало на вимогу зупинитися.

Як повідомляють розвідники міжнародної спільноти InformNapalm у Телеграм-каналі, міністерство оборони росії збрехало.

"За даними об'єктивного контролю, який надали для InformNapalm моряки одного із суден, які спостерігали за цією подією з відстані, МО РФ збрехало про успішний огляд судна", – йдеться у повідомленні.

Як вказали моряки, судно "Сукра Окан" не підкорилося вимогам рашистів застопорити хід, а просто тимчасово змінило курс у напрямку берега, територіальних вод Туреччини.

"Ніякого гелікоптера не було і попереджувальних пострілів теж. Були тільки погрози росіян у радіоефірі… Тож рашисти збрехали про "успішний огляд" судна", – додали у спільноті.

Реакція Туреччини на інцидент в Чорному морі

Туреччині відомо, що російські військові зупинили у Чорному морі іноземне судно.

Речник міністерства оборони Туреччини заявив, що йому відомо про інцидент, пов'язаний з кораблем, який прямував до Румунії, і підтвердив, що офіційні особи розслідують його.

Наразі жодних коментарів від України чи власників судна не було.

Але цей інцидент, ймовірно, ще більше підвищить напруженість і посилить занепокоєння в судноплавній галузі щодо ризиків ведення бізнесу в регіоні.

Реакція України

Радник голови Офісу Президента України Михайло Подоляк заявив, що росія здійснила цілеспрямований обстріл, щоб зупинити цивільне судно в Чорному морі.

Він наголосив, що це є актом піратства.

Що цьому передувало?

Нагадаємо, росія оголосила про свій вихід з "зернової угоди" через нібито невиконання її вимог. При цьому російські окупанти почали обстрілювати Одесу, атакуючи порт та портову інфраструктуру.

Останнє судно з українською продукцією вийшло з порту Одеси 16 липня.

Після виходу з "зернової угоди" росія пригрозила, що буде топити кораблі, які йтимуть в українські порти. Міноборони України відповіло тим самим та попередило, що всі кораблі, які йтимуть до російських портів або портів на тимчасово окупованих територіях, будуть розглядатися як ті, що перевозять воєнні вантажі.

Своєю чергою,  Україна на погрози росії топити кораблі пообіцяла відповісти тим самим.

Військово-морські сили ЗСУ 10 серпня оголосили, що Україна відкрила коридори у Чорному морі для торговельних суден.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: