fbpx
Сьогодні
11:31 12 Сер 2023

Не підтримують дистанційне навчання у школах через війну понад 60% українців, – опитування

Фото: V-strelok / Depositphotos

Більша половина українців, а точніше 63,4%, не підтримують проведення дистанційного навчання в школах у зв'язку з війною.

Про це пише Рубрика, посилаючись на дані опитування від фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології.

У чому проблема?

Нагадаємо, що в Україні з початку повномасштабного вторгнення російські війська вщент зруйнували 180 шкіл. Загалом понад 300 закладів освіти зруйновано, понад 1000 закладів освіти пошкоджені й підлягають експертизі.

Згідно з рішенням Уряду, обласні військові адміністрації за участю засновників закладів освіти мають забезпечити організацію початку навчального року залежно від безпекової ситуації в кожній окремій адміністративно-територіальній одиниці.

Як відомо, ще у липні 2022 року Міністерство освіти і науки опублікувало повний перелік рекомендацій щодо організації укриттів, який розробила Державна служба з надзвичайних ситуацій.

Загалом, у першому півріччі 2022/2023 навчального року:

  • лише 15% закладів освіти працювали офлайн,
  • 33% — дистанційно,
  • а 51% — змішано.

Яке рішення?

У межа нового навчального року у школах України буде три формати навчання.

"З боку обласних військових адміністрацій має бути регулярний моніторинг безпекової ситуації в громадах. Залежно від рівня загроз прийматимуть формат навчання – очний, онлайн чи змішаний", – розповів прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Шмигаль також наголосив, що актуальною залишається онлайн-освіта, там, де є загроза життю чи здоров'ю дітей, очного навчання не буде.

"Місцева влада краще розуміє ситуацію у себе в громадах, а тому остаточні рішення про формат навчання прийматимуть саме на місцях", – додав прем'єр-міністр.

А чи це запрацює?

На запитання, як респонденти (які проживають разом зі своїми дітьми чи онуками, які навчаються у школі) ставляться до проведення дистанційного навчання у школах у зв'язку з війною:

  • 15,4% відповіли, що повністю підтримують,
  • 18,9% – скоріше підтримують,
  • 21% – скоріше не підтримують,
  • 42,4% – категорично не підтримують,
  • 2,3% вагаються з відповіддю на запитання.

Найбільше противників дистанційного навчання:

  • 70% – на заході України,
  • найменше 54% – на півдні.

Батьки з сіл налаштовані до дистанційного навчання лояльніше – 36% підтримки за батьків із міст 31% підтримки.

На запитання, чи є в школі, де навчаються діти або онуки респондентів, безпечне й обладнане укриття на випадок повітряної тривоги або артобстрілу:

  • 61,8% відповіли, що є,
  • 30,9% відповіли, що ні,
  • 7,3% не змогли відповісти.

Окрім того, 93,5% опитаних заявили, що очне навчання має бути лише в тих школах, де є надійні укриття для всіх дітей і вчителів.

Методом face-to-face опитали 2021 мешканця на вільних від окупації територіях. Похибка не перевищує 2,8%.

Нагадаємо, що нещодавно у Міністерстві освіти дали рекомендації керівникам установ професійної передвищої та вищої освіти щодо початку навчального року у 2023-2024 роках. А також щодо формату навчання.

Як ми писали, шкільну дисципліну "Захист України", яка повинна бути корисним та цікавим предметом, планують оновити та актуалізувати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: