fbpx
Сьогодні
11:22 10 Сер 2023

ЗАЕС вночі втратила живлення з основної лінії 750 кВ

Сьогодні вночі, 10 серпня, тимчасово захоплена Запорізька АЕС втратила живлення з основної зовнішньої лінії електропередачі напругою 750 кВ.

Про це повідомляє "Енергоатом", цитує Рубрика.

"Після цього ЗАЕС довелося переключити на єдину доступну резервну лінію 330 кВ, відключення якої загрожує втратою зовнішнього живлення (блекаут).

У разі цього сценарію головну загрозу ядерній та радіаційній безпеці несе перебування 4-го енергоблоку Запорізької АЕС у стані "гарячий зупин", який окупанти використовують із порушенням умов ліцензії на експлуатацію реакторних установок АЕС українського регулятора (Держатомрегулювання)", – підкреслили в держкомпанії.

За словами т.в.о. виконавчого директора ДП "НАЕК "Енергоатом" Тараса Ткача, за повної втрати зовнішнього живлення відключаться головні циркуляційні насоси станції – і енергоблок перейде в режим "природної циркуляції":

"У цьому випадку необхідно терміново "розхолодити" його за умов відсутності охолоджуючих насосів".

Такий режим тяжкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом, і він може призвести до відмови основного обладнання енергоблока, додають в компанії.

"Наголошуємо: подальша окупація ЗАЕС росією, керування станцією нелегітимним та непідготовленим рашистським керівництвом, яке не несе жодної відповідальності за ядерну і радіаційну безпеку об'єкта, постійно наближає ЗАЕС до катастрофи.

Саме тому Запорізьку АЕС необхідно негайно повернути під повний контроль законного оператора – НАЕК "Енергоатом", із подальшим приведенням станції до нормального режиму експлуатації й поновленням ядерної та радіаційної безпеки об'єкта", – йдеться у позиції "Енергоатома".

Що відомо про ситуацію на ЗАЕС?

4 березня 2022 року росіяни захопили ЗАЕС.

22 червня 2023 року Президент Володимир Зеленський заявив про плани Росії влаштувати теракт на станції.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов повідомив, що Україна ретельно готується до будь-яких сценаріїв розвитку подій навколо Запорізької АЕС.

Головне управління розвідки Міністерства оборони 30 червня заявило, що російський контингент поступово залишає територію ЗАЕС.

Наприкінці червня у Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Дніпропетровській областях провели масштабні навчання екстрених служб з подолання наслідків можливого теракту на ЗАЕС.

4 липня Збройні сили України офіційно попередили про можливу підготовку російськими загарбниками провокації на ЗАЕС.

А 24 липня, окупаційна адміністрація Запорізької АЕС перевела енергоблок №4 у стан "гарячий зупин". Це є грубим порушенням вимог ліцензії на експлуатацію цієї ядерної установки. Також МАГАТЕ виявило протипіхотні міни в буферній зоні Запорізької АЕС.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: