fbpx
Сьогодні
12:23 10 Сер 2023

Україна у Чорному морі відкрила коридори для торговельних суден

English version here

Україна відкрила коридори для цивільних торговельних суден у Чорному морі. Проте військові попереджають про загрозу з боку країни-агресорки.

Про це повідомляє Рубрика за посиланням на Військово-морські сили ЗСУ.

"Згідно з наказом навігаційного доручення ВМС ЗСУ №6 від 08.08.2023 були оголошені нові тимчасові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України. При цьому повідомляється, що протягом всіх маршрутів зберігається військова загроза та мінна небезпека з боку Російської Федерації",- йдеться у повідомленні.

Раніше ці маршрути були запропоновані Україною для Міжнародної морської організації.

Рада IMO визнала право України на вільне торговельне судноплавство. Також IМО закликала росію дотримуватися міжнародних конвенцій та не загрожувати судноплавству у Чорному морі.

Зазначені маршрути насамперед призначені для виходу цивільних суден, що знаходяться в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний ще з початку війни.

До проходу маршрутами допускатимуться судна, власники/капітани яких офіційно підтверджують готовність до плавання в поточних умовах.

Генштаб ЗСУ зазначає, що останнє судно з українським продовольством вийшло з порту Одеса 16 липня.

Що відомо про вихід рф з "зернової угоди"

Нагадаємо, що 17 липня у Кремлі відмовилися від продовження "зернової угоди". Прессекретар російського диктатора Дмитро Пєсков заявив, що домовленості щодо "зернової ініціативи" фактично припинені.

Після цього президент України Володимир Зеленський запропонував Туреччині та ООН продовжити "зернову ініціативу" у тристоронньому форматі. Держава розглядає можливість транспортування продовольства через територіальні води Румунії та Болгарії.

19 липня, Міністерство оборони рф пригрозило, що будь-які країни, під прапорами яких судна направлять до українських портів, вважатимуться залученими до війни.

Водночас російський диктатор володимир путін заявив, що росія відновить свою участь у "зерновій угоді" лише у випадку, якщо Захід виконає низку вимог.

Окрім того, росія почала відкрито погрожувати цивільним суднам, які перевозять продукти харчування з українських портів. В останні дні Кремль перетворив Чорне море на зону небезпеки. 

Своєю чергою,  Україна на погрози росії топити кораблі пообіцяла відповісти тим самим.

Довідка

У миколаївських портах з початку повномасштабної війни перебуває 29 іноземних суден.

"У миколаївських портах наразі перебуває 29 іноземних суден з вантажем, у тому числі 6 турецьких. Всі вони готові вийти в море, як тільки буде прийняте рішення про приєднання Миколаєва до "зернового коридору", – сказав голова обласної військової адміністрації Віталій Кім на брифінгу в ОДА.

За його словами, ситуація на цих суднах дуже різна.

На більшості з них є екіпажі, на інших – евакуйовані, а на окремих вантаж перебуває під загрозою загоряння. Тому ОВА тримає на контролі ці питання, на деякі судна доставляли воду і провізію, на інших – власники робили це самотужки.

Також, за його словами, наразі немає офіційної інформації про приєднання Миколаєва до "зернової угоди", і, на його думку, це стане більш реальним лише після деокупації Кінбурнської коси.

Зауважимо, що наразі у Миколаєві не мають наміру приступати до розмінування портів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: