fbpx
Сьогодні
Фото 12:09 10 Сер 2023

Четверо поплічників Медведчука, які готували держпереворот, отримали тюремні строки

Фото Reuters

Державний переворот в Україні готували поплічники зрадника Віктора Медведчука. Вони отримали тюремні строки.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на пресцентр Служби безпеки України.

За даним слідства, четверо поплічників Медведчука готували насильницьке захоплення влади в Україні.

Фото: ssu.gov.ua

Серед них – росіянин, військовий розвідник, який був на "прямому" зв'язку з представниками Кремля та спецслужб Росії.

Зловмисники планували, що переворот відбудеться з початком повномасштабного вторгнення росії. За їх планами, це могло б пришвидшити окупацію України.

Зловмисники хотіли захопити владу через підконтрольні громадські організації у Києві та інших регіонах нашої країни.

Ці прокремлівські осередки мали ініціювати проведення у столиці так званих "національних зборів". На цьому псевдофорумі хотіли затвердити "резолюцію" про відсторонення від влади вищого військово-політичного керівництва України.

У разі відмови вони хотіли перейти до "силового сценарію". Для цього зловмисники створили власне "бойове крило", до якого хотіли залучити півтисячі озброєних людей.

СБУ зірвала плани кремля та викрила організаторів перевороту на початку повномасштабної війни.

Суд визнав зловмисників винними за ч. 1 ст. 109 ККУ.

Росіянин отримав покарання у вигляді 10 років за ґратами, організатор проведе у в'язниці 7 років, а двоє його спільників – по 5 років.

Фото: ssu.gov.ua

Фото: ssu.gov.ua

Фото: ssu.gov.ua

Фото: ssu.gov.ua

Фото: ssu.gov.ua

Фото: ssu.gov.ua

Фото: ssu.gov.ua

Довідка

Віктор Медведчук – кум президента росії путіна, нардеп забороненої "Опозиційної платформи — За життя". Він був фігурантом справи про державну зраду, за результатами якої у жовтні 2021 року суд відправив його під домашній арешт.

27 лютого 2022 стало відомо, що після вторгнення росії Медведчук втік з-під домашнього арешту. 12 квітня 2022 року президент Зеленський повідомив про затримання Медведчука та опублікував його фото в наручниках та у військовій формі. Згодом він запропонував обміняти Медведчука на українців, які опинилися в російському полоні. Пізніше Медведчук звернувся до Зеленського та Путіна із проханням обміняти його на захисників Маріуполя та заблокованих у місті цивільних.

21 вересня 2022 року стало відомо, що тривають перемовини щодо обміну полоненими за формулою — один українець на четверо росіян і, за повідомленнями ЗМІ, до списків на обмін міг потрапити Медведчук. У вересні Медведчука обміняли на 200 українських захисників, які перебували в російському полоні. Серед них — бійці "Азовсталі" та ті, хто пережив теракт РФ в Оленівці.

10 січня 2023 Зеленський позбавив громадянства України політиків Андрія Деркача, Тараса Козака, Рената Кузьміна та Віктора Медведчука.

Дружина Медведчука, Оксана Марченко, також втекла до росії і зараз знаходиться там. Вона є фігуранткою декількох гучних справ.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: