fbpx
Сьогодні
Відео 11:13 07 Сер 2023

Природа на території Оскільського водосховища, знищеного росіянами, відновлюється. Те саме може статись й із Каховським

Нещодавно експерти Української Природоохоронної групи відвідали Оскільське водосховище. Навесні минулого року російські війська зруйнували його греблю, що спричинило практично повне обміління водойми. Зараз на території Оскільського водосховища відновлюються заплавні території, дно заросло місцевими рослинами, та навіть з'явились червонокнижні птахи. 

"Оскіл майже повністю відновив своє річище, і для коловодних птахів з'явилися сприятливі умови", — йдеться у відео, опублікованому Українською Природоохоронною групою. 

Станіслав Вітер, кандидат біологічних наук та спеціаліст УПГ, розповів, що тепер це місце стало домівкою для сірих чапель, великих чепур, річкових мартинів та кулика сороки. Останній є рідкісним видом, занесеним до Червоної книги України. За його словами, це сталось через перебудову гідросистеми колишнього водосховища.

Коли вода підходила до заліснених територій, таких умов не було, проте з відходом води з'явились піщані території із рослинністю, де тепер птахи відчувають себе в безпеці. 

На прикладі водосховища науковці бачать поступове відновлення ландшафтів, природних для річки Оскіл. А от пустелі на цих територіях, попри всі прогнози, не утворилося:

"На колишньому дні водосховища ботаніки визначили 63 види судинних рослин. Серед них є і чужорідні, але більшість — усе-таки місцеві, притаманні для цих територій", — додають в УПГ.

Нагадаємо, раніше Рубрика писала, що руйнування греблі Оскільського водосховища не призводить до відновлення первинної екосистеми річки, а лише руйнує екосистему, яка існує поряд із побудованою людиною інфраструктурою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: