fbpx
Сьогодні
Відео 10:33 07 Сер 2023

На Оболонській набережній Києва відновили кримськотатарський прапор: у чому рішення

English version here

Фото: Рефат Чубаров

До Міжнародного дня корінних народів у столиці на плитах Оболонської набережної відновили кримськотатарський прапор. Активісти за свої кошти придбали 150 кг фарби та відновили прапор кримських татар на площі 1340 кв метрів.

Про це повідомив на фейсбук-сторінці Голова Меджлісу Кримськотатарського народу Рефата Чубаров, цитує Рубрика.

У чому проблема?

Депортація кримських татар – це геноцид, складовою частиною якого було насильницьке виселення кримськотатарського народу з його історичної батьківщини — з Криму, здійснене упродовж 18–21 травня 1944 року, а прибуття ешелонів закінчилося 4 червня 1944-го; один зі злочинів радянського тоталітарного режиму. Етнічну чистку здійснено відомством держбезпеки СРСР за наказом Йосипа Сталіна і постановою Державного комітету оборони СРСР від 11 травня 1944 року . Усього, згідно з офіційними даними, у віддалені регіони Радянського Союзу — від північного Передуралля до республік Середньої Азії — було депортовано 191 044 кримських татар, а за даними самоперепису, проведеного Національним рухом кримських татар, — 423 100 . Під час виселення і в перші роки після нього загинуло від 27 %, згідно з офіційними даними НКВС, до 46,2 % депортованих або від третини до приблизно половини народу.

Депортація кримських татар 18–20 травня 1944 року – один із найстрашніших прикладів злочинів радянської влади, вчинених нею під час Другої світової війни. Зауважимо, що планування депортації розпочалося ще до вигнання нацистів із Криму.

Наразі кримські татари в Криму теж зазнають від росіян утисків. Щонайменше 150 жертв політично вмотивованих переслідувань у Криму перебувають за ґратами. Крім того, є люди, щодо яких відсутня будь-яка інформація, навіть про місце їхнього утримання та факт повідомленої підозри.

Яке рішення?

Відомо, що у 2015 році вперше на пологих бетонних плитах Набережної зобразили два прапори — державний прапор України та кримськотатарський.

Періодично його відновлюють. Для кримських татар це виокреслення наявності в Києві Криму і кримських татар.

Рефат Чубаров анонсував захід на своїх соцмережах.

"Оновимо наші прапори разом, щоб навіть з космосу було видно", – закликав Рефат Чубаров.

Як це працює?

За словами Чубарова, люди за свої кошти придбали 150 кг фарби та відновили прапор кримських татар на площі 1 340 кв. метрів.

Довідка

Міжнародний день корінних народів світу відзначається щорічно 9 серпня. 1 липня 2021 року Верховна Рада України ухвалила закон "Про корінні народи України", відповідно до якого, корінними народами України є кримські татари, караїми та кримчаки.

Нагадаємо, в Україні створили безкоштовну освітню програму про минуле і сьогодення Криму та його корінного народу.

Зауважимо, що після розстрілу кримськотатарської інтелігенції у Сімферополі минуло 85 років.

Рубрика:
Київ Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: