fbpx
Сьогодні
19:18 06 Сер 2023

Польща виявила витік на ділянці трубопроводу "Дружба"

Фото: wikipedia.org

Після того, як було виявлено витік, Польща припинила відвантаження нафти через частину західної ділянки трубопроводу "Дружба", якою нафту спрямовують до Німеччини.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на Bloomberg, пише Рубрика.

Польський оператор трубопроводу PERN повідомив, що відвантаження нафти припинено однією з двох ліній.

При цьому причина витоку поки не відома і розслідується.

За словами оператора, інші об'єкти "Дружби", включно з ділянкою в Померанії, яку використовують для перекачування сирої нафти в Німеччину, що надходить у танкерах, працюють у нормальному режимі.

PERN планує відновити перекачування нафти у вівторок вранці.

Польські нафтопереробні заводи отримують нафту, і ситуація не впливає на доступ водіїв до палива, за словами оператора трубопроводу.

Що відомо про трубопровід "Дружба"?

Єдина система магістральних нафтопроводів "Дружба" – один із найбільших і найпотужніших у світі нафтопровід із пропускною спроможністю 2 млн барелів на добу. Побудований для транспортування нафти з росії до країн Центральної та Західної Європи.

Довідка

Як писало  Reuters, у кінці минулого року Польща закликала Німеччину запровадити санкції ЄС щодо польсько-німецької ділянки нафтопроводу "Дружба", щоб Варшава могла відмовитися від купівлі російської нафти без сплати штрафів.

Джерела також повідомили, що дві країни близькі до угоди про координацію Польщею морських поставок нафти до Німеччини через Гданськ, що також може сприяти купівлі нафтопереробного заводу Schwedt, що належить рф, у Німеччині.

ЄС зобов'язався припинити купувати російську нафту морськими маршрутами з 5 грудня, але нині нафтопровід "Дружба" не підпадає під дію санкцій. Це створює проблему для польського НПЗ Orlen, який має довгостроковий контракт на купівлю російської нафти трубопроводом, і йому доведеться сплачувати штрафи за порушення контракту.

Якщо ЄС накладе санкції на "Дружбу", або на її північну частину, що забезпечує Польщу та Німеччину, то обидві країни зможуть вийти зі своїх зобов'язань щодо імпорту російської нафти. Південна ділянка трубопроводу забезпечує Угорщину, Словаччину та Чехію, яким, на відміну від Польщі та Німеччини, буде складно диверсифікувати свій імпорт нафти.

Зауважимо, що атака українського морського безпілотника, який пошкодити військово-морський корабель РФ біля порту Новоросійськ, поставила під загрозу інфраструктуру експорту російської нафти у Чорному морі.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: