fbpx
Сьогодні
Фото 12:25 03 Сер 2023

Працював на розвідку рф: в Одесі затримали юрисконсульта "партії Шарія"

Фото: facebook com SecurSerUkraine

Співробітники правоохоронних органів затримали колишнього юрисконсульта депутатів із фракції "Партії Шарія". За даними слідства, він наводив удари росіян по Одесі, намагався фіксувати місця перебування українських підрозділів ППО в місті.

Про це повідомили Служба безпеки України та Офіс генерального прокурора, цитує Рубрика.

За даними слідчих, після повномасштабного вторгнення фігурант разом з дружиною виїхав до тимчасово окупованого Сімферополя. Там чоловік з власної ініціативи звернувся до так званого "військового комісаріату" в окупованому Криму.

Фото: СБУ

Фото: СБУ

Фото: СБУ

Одесита завербував кадровий співробітник 3-го оперативного відділу 316-го розвідувального центру ГРУ рф Григорій Іванов. Службовець російської розвідки працював під прикриттям та представився посадовцем ФСБ рф.

Юрист дав підписку про негласне співробітництво на користь росії, після чого йому присвоїли оперативний псевдонім Diezel.

Як вказує СБУ, фігурант погодився проводити розвідувально-підривну діяльність проти України, за що йому видали 500 доларів "авансу". Відтак підозрюваний повернувся в Одесу для збору розвідданих.

Листування юриста з представником російської розвідки. Фото: СБУ

Листування юриста з представником російської розвідки. Фото: СБУ

Чоловік збирав дані про місця розташування та переміщення військових частин, особового складу і техніки Збройних сил та Нацгвардії України, а також систем протиповітряної оборони в Одесі. Ці дані він згодом передавав через анонімний чат у месенджері Telegram. Одесит видаляв усю інформацію після кожного сеансу зв'язку.

Також фігурант інформував службовця російської розвідки про цілі для повітряних ударів по місту й звітував його про наслідки "прильотів" ракет і ударів дронами-камікадзе.

Поміж іншим, одесит також намагався встановлювати контакти з місцевими правоохоронцями. Він вивчав їхні кандидатури, щоб згодом завербувати до агентурної мережі російських спецслужб. Згодом для прикриття юрист влаштувався до однієї з місцевих громадських організацій, відповідальних за підтримання правопорядку у місті.

Речі, вилучені під час обшуку. Фото: СБУ

Чоловіка затримали, після чого правоохоронці провели обшуки за місцем проживання фігуранта. Так СБУ виявила в одесита мобільні телефони та електронні носії інформації з доказами незаконної діяльності, а також зброю та боєприпаси, які направили на експертизу.

Підозрюваному оголосили підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу. Йому загрожує довічне ув'язнення з конфіскацією майна. Наразі підозрюваному обрали запобіжний захід — тримання під вартою без права внесення застави.

Крім цього, правоохоронці планують оголосити підозру у шпигунстві службовцю рф. Українські контррозвідники ідентифікували ще пʼятьох кадрових співробітників ГРУ рф серед близького оточення російського куратора.

Фото: СБУ

Також СБУ розв'язує питання щодо оголошення підозри в державній зраді дружині юриста. За даними правоохоронців, вона зараз живе в Санкт-Петербурзі, де співпрацює з російською воєнною розвідкою. Зокрема, жінка отримує щомісячну платню за адміністрування Telegram-каналу, який поширює фейки про ситуацію в Одесі.

Нагадаємо, Служба безпеки України заочно оголосила підозру у держзраді народному депутату сьомого і восьмого скликань та власнику заблокованого телеканалу "НАШ" Євгенію Мураєву.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: