fbpx
Сьогодні
16:44 30 Лип 2023

Учені вважають, що цьогорічний липень, ймовірно, стане найтеплішим місяцем за всю історію спостережень

Фото Reuters

За всю відому світу історію спостережень протягом липня 2023 року вчені зафіксували найвищу температуру повітря. Хоча місяць ще триває, однак науковці кажуть, що, ймовірно він стане найтеплішим за всю історію людської цивілізації.

Про це пише The Associated Press.

Як повідомляють, днями в Службі зміни клімату Європейського Союзу заявили, що липень-2023 "дуже ймовірно" був найспекотнішим місяцем за всю історію спостережень у світі.

Там також поінформували, що за перші 23 дні липня середня температура повітря становила 16,95 °C. Це значення перевищує попередній рекорд, який зафіксували в липні 2019-го, коли середня температура була 16,63 °C.

У The Associated Press зазначають, що метеорологи зафіксували протягом липня цього року також найспекотніший день у світі. Середня температура повітря 6 липня була вищою за попередню рекордну температуру, яку зафіксували 13 серпня 2016 року – 16,8 °C.

Спека

Жінка з Нігеру несе на голові дитину та пляшку води, 8 липня 2023 року. Фото: AP/Аніс Бельгхул, файл

Наголошують, що кожен наступний день, починаючи з 3 липня, був спекотнішим за попередні рекорди.

"Нам не потрібно чекати кінця місяця, щоб дізнатися про це. Якщо не виключити невеличке похолодання наприкінці місяця, липень 2023 року поб'є рекорди за всіма напрямками", – сказав генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

Спека

Волонтери програми реагування на спеку міста Фенікс Наталі Бойд (ліворуч) та Девід Кагенур (праворуч) готують набори для полегшення тепла для населення, яке потребує допомоги 20 липня 2023 року у Феніксі. Фото: AP/Росс Д. Франклін, файл

Він вважає, що "епоха глобального потепління закінчилася, настала ера глобального кипіння".

Своєю чергою, дослідники кажуть, що липень цього року може бути найспекотнішим за останні 120 тисяч років, адже нинішня температура на Землі на 1,5 °C вища ніж та, яка була у доіндустріальний період.

Спека

Чоловік стоїть у фонтані в Бухаресті, Румунія, спекотного дня, 25 липня 2023 року. Фото: AP/Андреа Олександру

"Екстремальна погода, яка вплинула на багато мільйонів людей у ​​липні, на жаль, є суворою реальністю зміни клімату та передчуттям майбутнього", – сказав генеральний секретар Всесвітньої метеорологічної організації Петтері Таалас.

Він додав, що підвищення температури, зокрема, впливає збільшення рівня вуглекислого газу та інших антропогенних викидів в атмосферу.

"Необхідність скорочення викидів парникових газів актуальна як ніколи раніше. Боротьба з кліматом – це не розкіш, а необхідність", – сказав Таалас.

Як зауважують науковці, побиття теплових рекордів є передвісником майбутніх змін клімату.  Це своєю чергою може призвести до збільшення кількості повеней, лісових пожеж тощо.

Раніше ми повідомляли, що червень 2023 року став найспекотнішим місяцем за історію спостережень.

Нагадаємо, вчені вважають, враховуючи кліматичний розрахунок, що може відбутися крах течій Атлантичного океану. Це може статися вже у середині цього століття, що спричинить чималі погодні зміни у різних регіонах планети.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: